Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010
Συνεργαζόμενες βασίλισσες. Καλό ή κακό;
Σε μερικά μελίσσια, όπως φαίνεται και από τις χαρτογραφήσεις του μελισσοκομείου, έκανα συνένωση κρατώντας και τις δύο βασίλισσες στην ίδια διώροφη κυψέλη, χωρισμένες με βασιλικό διάφραγμα. Η ένωση έγινε αρχές Ιουλίου, εποχή που όλες οι βασίλισσες ελαττώνουν τον γόνο τους. Η βασίλισσα που έμενε στον πάνω όροφο, ωστόσο, σημείωσε κατακόρυφη πτώση της ωοτοκίας της μέχρι σχεδόν μηδενισμού, παρόλο ότι άφηνα και ξεχωριστή είσοδο στο πάνω πάτωμα. Αντίθετα, η βασίλισσα του κάτω ορόφου, φαίνεται να μην επηρεάστηκε τόσο. Μήπως τελικά είναι καλύτερη μέθοδος να ενισχύεται η μία κυψέλη με γόνο και πληθυσμό από την άλλη κυψέλη, χωρίς όμως να γίνεται πλήρης ένωση με δύο βασίλισσες; Σε άλλες κυψέλες που εφάρμοσα αυτό το σύστημα (11,17), παρέμειναν ενισχυμένες για κάποιο χρονικό διάστημα, αλλά έμεινε και η άλλη βασίλισσα να γεννά στην κυψέλη της χωρίς μείωση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Αγαπητέ Γρηγόρη οι συνεργαζόμενες βασίλισσες έχουν κάποιο ενδιαφέρον ,πιστεύω όμως ότι δεν γίνεται με βασιλικό διάφραγμα πρέπει να βάλεις διάφραγμα με διπλή σήτα ώστε να μην έρχονται σε επαφή ούτε οι μέλισσες ούτε οι βασίλισσες που μπορεί να σκοτώσει ή μια την άλλη μέσα από το διάφραγμα. Πιστεύω ότι οι μέλισσες επιλέγουν την πιο δυνατή βασίλισσα αυτή που έχει περισσότερη φερορμόνη και οι παραμάνες επιλέγουν να περνούν το διάφραγμα και να ταΐζουν την καλύτερη βασίλισσα γιαυτό και μειώνεται η γέννα στην άλλη βασίλισσα. Εκτός από την διπλή σήτα χρειάζεται η είσοδος να είναι από την αντίθετη πλευρά διαφορετικά οι συλλέκτριες πάνε εκεί που έχουν πιο εύκολη πρόσβαση και αφήνουν την άλλη κυψέλη χωρίς μέλι. Το σύστημα αυτό βοηθάει να αναπτυχθεί η πάνω κυψέλη από την ζέστη που βγαίνει από την σήτα της κάτω ,και γλιτώνεις και υλικά ένα κινητό πάτο και ένα καπάκι λιγότερο , ακόμα μπορείς να συνενώσεις στην ανθοφορία στόχο πολλή εύκολα απλά αφαιρώντας την σήτα και βάζοντας εφημερίδα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Αλέξη, κάτι τέτοιο πρέπει να έγινε. Το πάνω μελίσσι έμεινε χωρίς παραμάνες λόγω του ότι υπερίσχυσαν οι δυνατότερες φερομόνες. Κάποιο λάθος πρέπει να έκανα και με την είσοδο. Ίσως ένας δίσκος διαχωρισμού με δική του ανεξάρτητη είσοδο να ήταν απαραίτητος. Ωστόσο, η μέθοδος των συνεργαζόμενων βασιλισσών είναι γνωστή και αρκετά διαφημισμένη από διάφορους συγγραφείς. Βλέπε μέθοδος Σνέλκρωβ του Δερματόπουλου, ή του θανάση Μπίκου και άλλες. Στις μεθόδους αυτές γίνεται και επικοινωνία των δύο μελισσιών μέσω βασιλικού διαφράγματος (μονού) ώστε να υπάρχει ορθολογική κατανομή των μελισσών ανάλογα με τις ανάγκες των δύο μερών. Εξάλλου δεν σκοτώθηκε καμιά από τις συνεργαζόμενες βασίλισσες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλε Γρηγορη η αναρτηση με το σχολειο σου με μπέρδεψαν λίγο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αποψη μου ειναι ομως η εξης: Οι μεθοδοι συνηπαρξης 2 βασ. προυποθέτει μερικους βασικους κανόνες,ο ενας ειναι να υπαρχει οπωςδηποτε ανθοφορια (αν δεν υπαρχει ανθοφορια συνηθως η βασιλισσα χανεται η σταματαει την ωοτοκια η κόβετε αν δεν υπαρχει διαφραγμα.)
Μετα παμε στην δευτερη εισοδο που ειχες πανω απο το διαγραγμα τι προσανατολισμο εχει?,αν ηταν ο ιδιος με της κατω κυριας κυψελης τοτε ειναι λαθος,Αν δεν χρισημοποιης την μεθοδο σλενγκροφ τοτε την επανω εισοδο επρεπε να την εχεις ακριβως πισω απο την κύρια.
Αλλα και παλι Η συνενωση που εκανες δεν λες σε τι αποσκοπουσε,και δεν μπορω να σε καλυψω,γιατι διαφορετικη συμπεριφορα εχει το μελισσι οταν κανεις αυτην την κινηση τον μαρτιο ,τον,ιουνιο,και τον Οκτωμβριο.
Ο σκοπός της συνένωσης των δύο μελισσιών ήταν ο εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφήα) συνένωση πληθυσμών ώστε να εκμεταλλευτώ καλύτερα την καλοκαιρινή μελιτοφορία(βλέπε στόχοι και επιδιώξεις)
β) διατήρηση του γόνου σε υψηλότερα επίπεδα μέσα στην κυψέλη σε μια περίοδο που οι βασίλισσες ελαττώνουν την ωοτοκία τους (καλοκαιρινοί μήνες), ώστε να μην αδυνατίσει ο πληθυσμός τον Σεπτέμβριο, μέσα στον οποίο στοχεύω μια δεύτερη μελιτοφορία.
Δίσκους διαχωρισμού δεν έβαλα. Έβαλα μόνο διάφραγμα βασίλισσας γιατί ο σκοπός ήταν η σενεργασία των δύο πληθυσμών ως ενιαίο μελίσσι και όχι η απομόνωσή τους. Έτσι βασικά τα δύο μελίσσια είχαν κοινή την κύρια είσοδο της κυψέλης. Μόνο για τους κηφήνες άφηνα μια δεύτερη είσοδο επάνω προς την ίδια μεριά, καθώς και για ταχύτερη έξοδο από τα πάνω πατώματα. Αλλά η δευτερεύουσα αυτή είσοδος δεν χρησιμοποιήθηκε πολύ από τις μέλισσες.
Σημερα ειδα αυτη την ωραια αναρτηση.Θα συμφωνησω με τον δευτερο φιλο,εγω επειδη δουλεψα και 3 βασιλισσες την μεγαλυτερη επιτυχια την ειδα οταν υπηρχε ταμπλο με ποτυροτρυπανο τρυπα την μεγαλη και ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ διπλο βασιλικο διαφραμα.
ΑπάντησηΔιαγραφή