Η παρατεταμένη (έστω και διάρκειας μισού λεπτού) έκθεση των κηρηθρών στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεων, ενδεχομένως εξασθενεί ή εξαφανίζει μέρος του νεαρού γόνου (ηλικίας αβγού και νεαρής προνύμφης). Η εξαφάνιση του νεαρού γόνου, παρατηρήθηκε αρκετές φορές στα χρονοδιαγράμματα των κυψελών. Ασφράγιστος γόνος που καταγράφηκε σε μια επιθεώρηση, συνέβη να μην εμφανιστεί ως σφραγισμένος στο ίδιο ποσοστό στην επόμενη επιθεώρηση. Αυτό γίνεται πιο φανερό σε πλαίσια που ο γόνος ήταν μόνο ασφράγιστος, οπότε μετά 10 ημέρες θα έπρεπε να εμφανιστεί ως σφραγισμένος.
Βέβαια, άλλο θέμα είναι η απόρριψη του γόνου νεαρής ηλικίας και άλλο θέμα είναι εξασθένιση του οργανισμού των μελισσών που τελικά εκκολάφθηκαν.
Είναι σίγουρο ότι οι μέλισσές μου είναι εξασθενημένες. Δεν ζουν πολύ. Ενδεχομένως να μην φτάνουν ούτε τις 10-15 ημέρες ζωής. Αλλιώς δεν εξηγείται η αναλογία σφραγισμένου γόνου και ζωντανού πληθυσμού στην κυψέλη. Ενδεχομένως να χάνονται από τις πρώτες εξορμήσεις τους έξω από την κυψέλη λόγω αποπροσανατολισμού.
Αιτίες μπορεί να είναι :
α) Βασίλισσες με ελαττωματικά γονίδια.
β) Κακή πρωτεϊνική διατροφή (ποιότητα και ποσότητα γύρης της περιοχής).
γ) Αρρώστια (νοζεμίαση, ιδίως η Cerane)
δ) Βαρρόα (είναι σίγουρο ότι μετά το καλοκαίρι ήταν σε μεγάλη έξαρση, ενώ την άνοιξη δεν φαινόταν να επηρεάζει τα μελίσσια έντονα. Είχε προηγηθεί αργά το φθινόπωρο και νωρίς την άνοιξη, τροφοδότηση με θυμόλη, αλλά δεν θέλησα να επαναλάβω θεραπεία ενδιάμεσα στους τρύγους γιατί η συλλογή ήταν σχεδόν συνεχόμενη)
ε) έκθεση στο ηλιακό φως (?)
Από συμπτώματα, τα μόνα που μπορώ να καταγράψω είναι τα εξής:
α) μέλισσες με ζαρωμένα φτερά (από την άνοιξη και μετά, σε κάθε επιθεώρηση, παρατηρούνταν συχνά 3-4 παραμάνες να έχουν ζαρωμένα φτερά).
β) δύο ή τρία κελιά σε κάποιες κυψέλες περιείχαν σχηματισμένες νύμφες άσπρες, χωρίς κανένα ελάττωμα αλλά το κελί ήταν ασφράγιστο.
γ) δεν παρατηρήθηκαν πτώματα μέσα και γύρω από τις κυψέλες. Δυσκολεύομαι να υποθέσω δηλητηρίαση γιατί δεν υπάρχουν εκτεταμένες καλλιέργειες στη γύρω περιοχή, πέρα από λίγα περιβόλια με ακτινίδια και λίγους ηλίανθους.
δ) δεν παρατηρήθηκαν περιττώματα μέσα στις κυψέλες, ούτε έξω, στις σανίδες πτήσης. Ωστόσο παρατηρήθηκαν μια δυο φορές τον χρόνο να γεμίζουν οι σανίδες πτήσης με γυαλιστερά καφέ στίγματα σαν πρόπολη λιωμένη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου