Κυριακή, 16 Ιανουαρίου 2011

Επιθεώρηση Ιανουαρίου 2011. Η πρώτη επιθεώρηση της χρονιάς.

Με τις πρώτες καλοσύνες του καιρού, δόθηκε η ευκαιρία να επιθεωρήσω τις κυψέλες και να αποτυπώσω την κατάσταση που επικρατεί σε κάθε μια με λεπτομέρεια.
Η γενική παρατήρηση είναι ότι όλες είναι σε σχετικά καλή κατάσταση από άποψη υγείας και τροφών (μελιού), αλλά η γύρη είναι σχεδόν ανύπαρκτη και ο πληθυσμός είναι αρκετά μειωμένος. Αυτό είναι επακόλουθο της σημαντικής απώλειας πληθυσμού που συνέβαινε κατά τη διάρκεια όλης της προηγούμενης χρονιάς και κυρίως μετά τον Ιούνιο.
Αυτές τις μέρες, μελετώ τα διαγράμματα που δημοσίευσα στις παλαιότερες αναρτήσεις. Προσπαθώ να μετρήσω την διάρκεια ζωής των μελισσών σε κάθε κυψέλη στις διάφορες εποχές του έτους. Μόλις έχω τα πρώτα συμπεράσματα (αποκαρδιωτικά θα είναι σίγουρα) θα τα δημοσιεύσω σε μια ξεχωριστή ανάρτηση. Αυτό που παρατηρώ όμως, είναι ότι σε όλες τις κυψέλες εκτός από την 14 που ήταν και η πιο πολυπληθής, ο πληθυσμός παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά τη διάρκεια του 1,5 μήνα που μεσολάβησε από την τελευταία επιθεώρηση.
Ο γόνος άρχισε να αναπτύσσεται δειλά δειλά τις τελευταίες τρεις - τέσσερις μέρες. Βρήκα μόνο αβγά και πολύ λίγες προνύμφες. Πετάνε αυτές τις ζεστές ημέρες αρκετά και φέρνουν από λίγη γύρη. Έδωσα σε όλες γυρίνη και από 300 γρ. ζαχαροζύμαρο με θυμόλη.
Να πως έχει η κατάσταση:

Επίσης η ίδια εικόνα σε αρχείο PDF Υπόμνημα για τους συμβολισμούς και τα χρώματα θα βρείτε στην κορυφή του ιστολογίου στην καρτέλα "ΥΠΟΜΝΗΜΑ"

5 σχόλια:

 1. Καλή και δημιουργική χρονιά να έχουμε φίλε Ευάγγελε. Με τόσο αδύνατα μελισσάκια δεν ξέρω αν θα καταφέρω κάτι φέτος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σας γνωρίζουμε ότι η ανάρτηση σας

  http://hivediary.blogspot.com/2010/11/blog-post_6796.html#comments


  για τα μέλη του Melissologia H.B.F. είναι μία από τις 10 καλύτερες του 2010.

  Συγχαρητήρια… και παρακαλούμε να δεχτείτε το παρακάτω διακριτικό

  http://i32.servimg.com/u/f32/12/72/00/54/iii_1010.jpg

  Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ

  http://melissologia.great-forum.com/t913-topic#5107

  Ευχαριστούμε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Συγχαρητήρια για την διάκριση :)

  Αν θέλεις πες μας τι πρόγραμμα χρησιμοποιείς για την διαχείριση των μελισσιών σου στον υπολογιστή.
  Η εικόνα πώς βγήκε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αγαπητέ Ιχνηλάτη ευχαριστώ. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιώ είναι μια βάση δεδομένων της Microsoft Access εμπλουτισμένη με αρκετό προγραμματισμό. Χρειάστηκε πολύς κόπος για να στηθεί, αλλά τώρα μπορώ να έχω μέσα σε λίγα λεπτά την εικόνα ολόκληρου του μελισσοκομείου. Το κάθε πάτωμα κυψέλης είναι ένα ραβδόμορφο γράφημα που αντλεί τα δεδομένα από ένα πίνακα που περιφράφει το κάθε πλαίσιο σε ποσοστά επικάλυψης σε μέλι, γύρη, γόνο. Αν σε ενδιαφέρει βαθύτερα, θα μπορούσα να σου γράψω περισσότερες λεπτομέρειες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή