Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Τέλη Μαΐου άρχισαν να γεννάν οι νέες βασίλισσες. Η νέα εικόνα του μελισσοκομείου.

Πολλές παραφυάδες και λίγες (έως καθόλου) παραγωγικές κυψέλες. Η άνοιξη αυτή ευνόησε τη σμηνουργία και δυσκόλεψε τον έλεγχό της με τις κακοκαιρίες. Αν η άνοιξη κρατήσει  και δεν έρθουν ξαφνικά οι ξηρασίες και οι καύσωνες, η μελιτοφορία θα πάει πιο πίσω. Τότε,  θα έχω ελπίδα να αναπτυχθούν κάπως οι παραφυάδες και να προλάβω να τις ενώσω με τις παραγωγικές κυψέλες πριν το πέρας της μελιτοφορίας του  Ιουλίου. Αλλιώς, θα τις αφήσω για ένωση τον Σεπτέμβριο ή ακόμη και για ένωση την επόμενη άνοιξη, ώστε να πάρω δυνατό ξεκίνημα τη νέα χρονιά. Θα κινηθώ ανάλογα με τις περιστάσεις.

Πάντως οι πληθυσμοί δεν αναπτύχθηκαν και φέτος πέρα από 24000 μέλισσες ανά κυψέλη (12 πλαίσια), πράγμα που δείχνει την μικρή διάρκεια ζωής των μελισσών. Ο γόνος έφτασε τα 6,5 - 7 πλαίσια για αρκετό καιρό. Αν ζούσαν 3 εβδομάδες θα είχαμε 35000 μέλισσες μέσα στις κυψέλες (18-20 πλαίσια) και η εικόνα θα ήταν πολύ διαφορετική. Το ίδιο συμβαίνει και στα δύο μελισσοκομεία. Επομένως κάποιος εξωγενής παράγοντας αποκλείεται. Μένει να δοκιμάσω το ξεκίνημα την άνοιξη με δυνατότερους πληθυσμούς που θα τρέφουν καλύτερα τον γόνο στην κρύα περίοδο. Γι΄ αυτό σκέφτομαι να ενώσω μελίσσια νωρίς την άνοιξη.

Στον εξοπλισμό μου διέθετα μια κυψέλη Πελίας, τότε που τις κατασκεύαζε ο Αλιχανίδης στην Θεσσαλονίκη. Την τροποποίησα λίγο φτιάχνοντας κινητά πλαίσια ώστε να επιτρέπει την επιθεώρηση. Την γέμισα με 5 πλαίσια πληθυσμού και μια βασίλισσα που την άφησα να γονιμοποιηθεί σε κυψελίδιο του τύπου "τυριέρας" με μια χούφτα μέλισσες όπως μας υπέδειξαν οι καλοί συνάδελφοι στην ανάρτηση αυτή. Τα πλαίσια διαθέτουν μόνο αρχή φύλλου κηρήθρας. Τροφοδοτώ με σιρόπι για να κτίσουν νέες κηρήθρες. Θα παρακολουθήσω την διαφορά ανάπτυξης σε κάθετα πλαίσια (διαστάσεις ελάχιστα μεγαλύτερες από τα κοινά οριζόντια πλαίσια). Είναι η κυψέλη 32 που θα δείτε στα παρακάτω σχήματα.

Στο πάνω μελισσοκομείο:


Στο κάτω μελισσοκομείο:




Και οι καιρικές συνθήκες:



Υπόμνημα για τους συμβολισμούς θα βρείτε στην αρχή της σελίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου