Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Πώς θα φτιάξουμε παστίλιες πρόπολης για τον λαιμό.

Προσπάθησα να φτιάξω παστίλιες πρόπολης για να αντιμετωπίσουμε μια ίωση με συμπτώματα φαρυγγίτιδας που μας ταλαιπώρησε οικογενειακώς το τελευταίο διάστημα.

Δίνω την συνταγή παρακάτω μήπως φανεί χρήσιμη και σε σας:
Τα υλικά που χρειάζονται: Τσίπουρο, ένας σβόλος πρόπολης, μέλι, άχνη ζάχαρης λεπτοτριμένη.

Σε ένα μικρό δοχείο, προσθέτουμε λίγο τσίπουρο και λεπτά κομματάκια πρόπολης.  

Κλείνουμε το δοχείο με το καπάκι του και το θερμαίνουμε σε μπεν μαρί (μπάνιο σε κατσαρολάκι με νερό που βράζει). Αναδεύουμε κουνώντας το δοχείο κατά καιρούς μέχρι να διαλυθεί το μεγαλύτερο μέρος της πρόπολης (15-30 λεπτά αρκούν).
 
Αφήνουμε το δοχείο κλειστό να κρυώσει αναδεύοντας κατά καιρούς. Είναι σημαντικό να είναι κλειστό καλά το δοχείο για να μην εξατμιστεί η αλκοόλη του τσίπουρου και χάσει την διαλυτική του ικανότητα.


Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε σε ένα μικρό μπολ μείγμα μελιού και άχνης ζάχαρης.

Στόχος να φτιάξουμε λίγο ζαχαροζύμαρο, μέσα στο οποίο θα αναμείξουμε το διάλυμα της πρόπολης. Προσέχουμε να μην βάλουμε πολύ μέλι, γιατί μετά θα χρειαστούμε μεγάλη ποσότητα ζάχαρης για να το σφίξουμε. Αφού σφίξει το μείγμα, το θερμαίνουμε για λίγο σε φούρνο μικροκυμάτων (προσοχή ένα λεπτό σε χαμηλή ισχύ γιατί βράζει πολύ εύκολα) για να μαλακώσει και προσθέτουμε κι άλλη ζάχαρη, αναδεύοντας. Ένα χτυπητήρι του φραπέ θα βοηθήσει. Αν υπερβάλουμε στην ποσότητα της ζάχαρης, κινδυνεύουμε να κάνουμε το ζαχαροζύμαρο πολύ σφικτό, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να το αποχύσουμε στο καλούπι. Αν βάλουμε λίγη ζάχαρη, το ζαχαροζύματο θα ρέει εύκολα αλλά δεν θα στερεοποιείται μετά την ψύξη. Αν πάλι δεν επιθυμούμε να δώσουμε σχήμα καραμέλας στις παστίλιες μας, μπορούμε να κάνουμε το μείγμα μας πολύ σφικτό και αφού προσθέσουμε το διάλυμα πρόπολης, να το πλάσουμε με το χέρι στο επιθυμητό σχήμα. 
 
  Τώρα, παίρνουμε με μια σύριγγα 5 -10ml περίπου από το υπερκείμενο διάλυμα της πρόπολης (γιατί το αδιάλυτο ίζημα έχει μείνει στον πάτο) και το ρίχνουμε στο ζαχαροζύμαρο.
 
Αναδεύουμε καλά για αρκετή ώρα, θερμαίνουμε μια φορά ακόμη στον φούρνο μικροκυμάτων για να φύγει η αλκοόλη και να ρευστοποιηθεί το μείγμα.  Αν δεν διαθέτουμε φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μπεν μαρί όπως στην αρχή. Τώρα το δοχείο μπορεί να είναι ανοιχτό.
Ετοιμάζουμε τις θήκες για παγάκια, και αποχύνουμε το μείγμα σε μικρές ποσότητες για να καλουπωθούν οι παστίλιες.

 





Βάζουμε τις παστίλιες στο ψυγείο ή καλύτερα στην κατάψυξη για να κρυώσουν και να στερεοποιηθούν.

 Μετά από μια ώρα, μπορείτε να τις τινάξετε από την θήκη σε ένα πιάτο και να τις τυλίξετε με χαρτάκι ή αλουμινόχαρτο για να μην τραβήξουν υγρασία και κολλήσουν.

Δοσολογία: Δύο ή τρεις παστίλιες την ημέρα. Τις κρατάμε στο στόμα ώσπου να λιώσουν. Ανακουφίζουν τον λαιμό, απολυμαίνουν το στόμα, αφήνουν ένα γλυκό αίσθημα καούρας και ένα αίσθημα ικανοποίησης που καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε έναν ακόμη δώρο της αγαπημένης μας μέλισσας: την πρόπολη.

Εναλλακτικά ή παράλληλα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το υπόλοιπο υπερκείμενο διάλυμα της πρόπολης για γαργάρες, είτε όπως είναι διαλυμένο στο τσίπουρο (για τους μερακλήδες) είτε αραιώνοντας με νερό, οπότε σχηματίζεται ένα κίτρινο γαλάκτωμα.

16 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρον. !!!!!!!!

    Είσαι σίγουρος ότι δεν το υπερθερμαίνεις;

    Τις χρησιμοποίησες τις παστίλιες με επιτυχία; Επιτυχία θεωρώ την πλήρη αποθεραπεία από κρυολόγημα χωρίς την ανάγκη να καταφύγουμε σε αντιβιοτικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για την υπερθέρμανση όντως χρειάζεται προσοχή, ειδικά αν θερμαίνουμε σε φούρνο μικροκυμάτων. Γι΄ αυτό τονίζω την χαμηλή ισχύ και τον μικρό χρόνο. Στο μπεν μαρί δεν κινδυνεύει να υπερθερμανθεί γιατί η θερμοκρασία δεν μπορεί να υπερβεί τους 60-70 βαθμούς. Αν θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι, αντί να θερμάνουμε το διάλυμα της πρόπολης, μπορούμε να το αφήσουμε 3-5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου ανακινώντας που και πού. Το πρόβλημα με την υπερθέρμανση θα είναι η καταστροφή των φαρμακευτικών ιδιοτήτων της πρόπολης. Το διάλυμα της πρόπολης προστίθεται στο τελευταίο στάδιο κατασκευής του ζυμαριού και μετά μόνο μια φορά το θερμαίνουμε λίγο για να μαλακώσει και να μπορέσουμε να το ανακατέψουμε καλά.

    Στην δική μας ιδιαίτερη περίπτωση, οι παστίλιες σε συνδυασμό με τις γαργάρες, βοήθησαν πολύ. Ειδικά στη γυναίκα μου, που έχει μεγάλη ευαισθησία στο λαιμό, συνέβη το εξής: Προηγήθηκε πυρετός και έντονα συμπτώματα φαρυγγίτιδας, πήγε στο γιατρό και της έδωσε αντιβίωση 10 ημερών. Βελτιώθηκε λίγο η κατάσταση, ωστόσο μετά τις 10 ημέρες, ξαναγύρισε πονόλαιμος καταρροή και βραχνάδα, σαν να μην έπιασε καλά η αντιβίωση. Τότε πήρε τις παστίλιες, 3 την ημέρα και παράλληλα έκανε γαργάρες με αραιωμένο διάλυμα πρόπολης. Σε 3 ημέρες ήταν καλά.
    Περιγράφω την ιδιαίτερη περίπτωσή μας με λεπτομέρεια γιατί δεν θέλω να παραστήσω τον γιατρό, ούτε παίρνω καμιά ευθύνη προτείνοντας αντικατάσταση του γιατρού ή αποφυγή της αντιβίωσης. Καταλαβαίνετε ότι κάθε περίπτωση είναι ιδιαίτερη και επομένως αντιμετωπίζεται με προσοχή και υπευθυνότητα. Καλό θα ήταν να δοκιμαστεί και από άλλους η μέθοδος αυτή, ειδικά προληπτικά, όταν αρχίζουν τα συμπτώματα, προτού να φτάσει η κατάσταση να χρήζει γιατρού. Οι εμπειρίες των συναδέλφων καθώς και οι μελλοντικές δικές μας, θα μπορούσαν να κατατεθούν για να βγουν συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.
    Είμαι 2 ετών μελισσοκόμος και παρακολουθώ τα χρήσιμα και καλά blogs όπως το δικό σου.
    Χρησιμοποιώ κι εγώ την πρόπολη πολύ και για πολλά.
    Την εμπιστεύεται κι άνδρας μου που είναι γιατρός. Και τα παιδιά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σ΄ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Αν θέλεις γράψε σε τι μορφή και με ποιους τρόπους χρησιμοποιείς την πρόπολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1.- Σε διάλυμα με 95° αιθυλική αλκοόλη σε ποσοστό 30% και 60% η πρόπολη. Με σταγονόμετρο για απευθείας στάλαξη πάνω σε πληγές, επιχείλιο έρπη, άφθες, ουλίτιδες, και ότι άλλο μπορώ να φανταστώ. Εννοείται ότι δεν κάνω βλακείες με αυτιά και μάτια.

    2.- Το διάλυμα σε κρέμα για πληγές με κερί και μέλι

    3.- Σε κομμάτι μασώμενη, μόνο δική μου, για να ξέρω τι καταπίνω.

    4.- Σε κομμάτι σαν κολπικό υπόθετο για μυκητιάσεις.

    5.- Την κρέμα ή το διάλυμα σε ακμή. Μόνο το βράδυ γιατί βάφει.

    6.- Γαργάρες το διάλυμα αραιωμένο με χλιαρό νερό και κατάπωση για πονόλαιμο, ή και ανακατεμένο λίγο μέλι για κάποιους υπερευαίσθητους που δεν αντέχουν τη γεύση της.

    Είχα πολλά χρόνια τον πατέρα μου κατάκοιτο και τον κράτησα σε πολύ καλή κατάσταση, δεν άνοιξε δλδ, με τα μαντζούνια που έφτιαχνα από προϊόντα της μέλισσας.

    Όπως όλοι ξέρουμε, κι όπως λες και συ δεν είναι πανάκεια και δεν αντικαθιστά την ιατρική και τη φαρμακολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσεις που αναφέρεις. Μήπως μπορείς να δώσεις πληροφορίες για την κατασκευή της κρέμας; Την αλκοόλη 95 βαθμών την παίρνεις φαρμακευτικά καθαρή ή από τα supermarkets;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Την αλκοόλη 95 βαθμών την παίρνω φαρμακευτικά καθαρή.

    Δεν έχω συγκεκριμένη συνταγή για την κρέμα. Ανακατεύω ότι έχω, π.χ. πρόπολη, απολεπίσματα, σπαθόλαδο, κλπ, αργά και με υπομονή σε μπεν μαρι. Πολλές φορές δεν έχει συνοχή, αλλά δεν με απασχολεί. Την ανακατεύω όπως είναι στο βαζάκι πριν την εφαρμογή και κάνει τη δουλειά της.

    Μια άλλη εφαρμογή που δεν ανέφερα είναι διάλυμα σε μπατονέτα και επάλειψη εσωτερικά στη μύτη αν είναι βουλωμένη,συνάχι, ιγμορίτιδα κλπ.
    Εγώ έχω χρόνιο πρόβλημα με τα ιγμόρεια και αυτό με έχει βοηθήσει αλλά καλό θα ήταν να ρωτήσει κανείς κάποιον ΩΡΛ μήπως το πράγμα έχει επιπτώσεις στον ρινικό βλεννογόνο. Εγώ δεν έχω ρωτήσει. Έχω τόσο ταλαιπωρηθεί με φάρμακα και μικρο-επεμβάσεις και τώρα που βρήκα αυτό είμαι πανευτυχής. Δεν ρισκάρω να ακούσω "όχι, δεν κάνει, ξαναγύρνα στις κορτιζόνες", αλλά το σώφρον θα ήταν να να προσέχει κανείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ενδιαφερουσα η αναρτηση σου. Χρησιμοποιω σε κάθε «ευκαιρια» προπολη σε διαλυμα και κυριως ακατεργαστη ως μαστιχα. Το θεμα ομως ηταν πως να πεισω τα παιδια μου να την χρησιμοποιουν λογω της γνωστης ιδιαιτεροτητας στην γευση της. Με την παρασκευη της παστιλιας όπως αναλυτικα την περιγραφης πιστευω θα καταφερω να τα πεισω να αρχισουν να την χρησιμοποιουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πραγματικά υπάρχει δυσκολία με τα παιδιά. Όχι μόνο για την πρόπολη βέβαια... Ωστόσο, όσο μικρότερα είναι τόσο ευκολότερα θα τα πείσεις. Η μικρή μου που είναι 3,5 χρονών την ζητάει μόνη της σαν καραμέλα. "Μπαμπά θα μου δώσεις μια καραμέλα από τη δικιά σου; Αυτή που κάνουν οι μελισσούλες!". Τα μεγαλύτερα δυκλολεύονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προσπάθησα σήμερα να φτιάξω τις παστίλιες αλλά αποδείχτηκε ποοολύ δυσκολότερο απ' ότι φαινόταν.
    Δεν έβαλα τσίπουρο γιατί είχα μόνο γλυκανισάτο. Αντ' αυτού χρησιμοποίησα βότκα, που έχει πάνω κάτω τους ίδιους βαθμούς και καθόλου γεύση.
    Όμως:
    Η πρόπολη επέπλεε αντί να κάνει ίζημα. (Μήπως είχε πολύ κερί;;;) Δεν πτοήθηκα. Τη σούρωσα και συνέχισα.
    Το ζαχαροζύμαρο, πέρα από το ότι χρειάστηκε περίπου ένα ανατρεπόμενο άχνη για να σφίξει, έμεινε υπόλευκο ακόμα και αφού πρόσθεςσα το διάλυμα της πρόπολης.
    Όταν θεώρησα ότι είχε τη σωστή υφή (δεδομένου ότι κρυώνοντας θα έσφιγγε) το έχυσα στα καλουπάκια χρησιμοποιώντας και ένα κουτάλι ώστε να πειστεί να χυθεί.
    Ύστερα από μισή ώρα στην κατάψυξη και αφού κόντεψα να σπάσω καλούπια και τραπέζι, κατάφερα να τις βγάλω για να ανακαλύψω ότι μόλις ζεστάθηκαν λίγο ξανάγιναν ακριβώς όπως ήταν πριν: μαστιχωτές και κολλώδεις.

    Πείτε μου, σας παρακαλώ, τι λάθος έκανα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ζητώ συγνώμη απ΄ όλους τους αναγνώστες του μελισσοκομικού ημερολογίου για την απουσία μου όλα αυτά τα χρόνια. Δραστηριοποιήθηκα σε πολλούς τομείς και δημοσίευα στο www.facebook.com/Mellifora. Τώρα είδα τις δυσκολίες και αφού μπορώ να πω πως απέκτησα και περισσότερη εμπειρία προσθέτω τα εξής:
    Η πρόπολη πρέπει να διαλύεται σε καθαρή αλκοόλη 80 τουλάχιστον βαθμών και όχι σε βότκα ή τσίπουρο. Πρέπει να την αφήνουμε τουλάχιστον 20-30 ημέρες ανακινώντας συχνά, ώστε να δημιουργηθεί ένα πυκνό βάμμα. Από αυτό το βάμμα θα πάρουμε για να προσθέσουμε στο μείγμα άχνης και μελιού. Εδώ τώρα, το λάθος είναι οι αναλογίες. Αν πάρουμε πολύ μέλι, τότε οι παστίλιες δεν θα πήζουν σε θερμοκρασία δωματίου. Για κάθε 100 γρ άχνης πρέπει να προσθέσουμε περίπου 20 γρ μελιού. Πιο υγιεινές παστίλιες θα φτιάξουμε αν χρησιμοποιήσουμε σουσάμι αντί για άχνη, το αλέσουμε και αφού το καβουρδίσουμε λίγο προσθέσουμε μέλι με βάμμα σε αναλογία 1 μέρος μελιού και 3 μέρη τρίμμα σουσαμιού. Πικρίζει λίγο αλλά δεν περιέχει ζάχαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλές οι σκέψεις σου και το αντιμικροβιακό που έφτιαξες, αν θα μπεις στα ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΦΥΤΑ ΝΑΞΟΥ και βάλεις και κάποια άλλα πράγματα μέσα, θα φτιάξεις ένα φάρμακο που δεν θα μπορείς να καταγράψεις για πόσες παθήσεις είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγω στα παιδια μου προσθετω ελαχιστες σταγονες στο γαλα τους, 2-3 απο διαλυμα 10-20%.Τους δινω καθε μερα 3 βδομαδες και κανω διακοπη μια βδομαδα.Εαν ειναι σε φαση που τους τριγυριζει κατι ή ποναει λαιμος κλπ τους δινω περισσοτερες πρωι βραδυ.Περυσι το χειμωνα δεν αρρωστησαν καθολου (εννοω πυρετους κλπ) παρα μονο ψιλο συναχι και κανα πονολαιμο.Δεν ξερω εαν απλά ετυχε ή επαιξε ρολο και η προπολη

    ΑπάντησηΔιαγραφή