Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Παγίδα για σφήκες. Μια αποτελεσματική κατασκευή.

Μια και ο καιρός θέλει να μας τρελάνει φέτος με το κρύο και τις βροχές, ας κάτσουμε να κάνουμε καμιά κατασκευή. Ακόμη βέβαια είναι νωρίς για τα δικά μας μέρη, αλλά σύντομα θα αρχίσουν την εμφάνισή τους τα κίτρινα ξαδέλφια των μελισσών μας. Έχω δοκιμάσει στο παρελθόν την κατασκευή που περιγράφω παρακάτω. Το αποτέλεσμα ήταν πάνω από 300 σφήκες την ημέρα να παγιδεύονται μέσα στην παγίδα ειδικά σε μέρη όπου η εμφάνισή τους αποτελεί μάστιγα. Χρειάζεται όμως συνεχή επίβλεψη για άδειασμα και ανανέωση του δολώματος. Δεν είναι βέβαια δική μου εφεύρεση. Δεν θυμάμαι που την πρωτοείδα. Νομίζω σε κάποια παλιά "Μελισσοκομική Επιθεώρηση" του αείμνηστου Δερματόπουλου πριν 22χρόνια, τότε που φοιτητής ακόμη είχα κάνει τα πρώτα μου μελισσοκομικά βήματα.

Εδώ την βλέπετε τελειωμένη στη θέση της.


Είναι όλη κατασκευασμένη από σήτα συρμάτινη με μάτι 3 mm.
Αποτελείται από ένα εσωτερικό κώνο στο μισό ύψος της παγίδας, που τελειώνει στην κορυφή σε άνοιγμα διαμέτρου 3 εκατοστών περίπου,




ένα εξωτερικό κυλινδρικό περίβλημα


και ένα καπάκι για ταβάνι που πρέπει να ανοίγει για να αδειάζει η παγίδα από τα πτώματα των σφηκών.




Κάτω από τον κώνο, τοποθετούμε μια βάση για το δόλωμα. Το καλύτερο δόλωμα κατά την γνώμη μου είναι μια φέτα παριζάκι που πρέπει να ανανεώνεται κάθε 3-4 ημέρες. Τρελαίνονται για το παριζάκι. Καλό είναι κάποιες σφήκες να διαφεύγουν από το πλάι πριν μπουν στον κώνο, ώστε να ειδοποιήσουν και τις υπόλοιπες της φωλιάς τους να έρθουν να γευματίσουν. Αυτό το ρυθμίζουμε με την απόσταση που θα κρέμεται η βάση του δολώματος. Οι υπόλοιπες που θα μπουν στον κώνο, ανεβαίνουν σιγά σιγά προς τα πάνω (τους οδηγεί το φως) και τελικά μπαίνουν από το άνοιγμα της κορυφής του κώνου μέσα στο σώμα της παγίδας, στον κύλινδρο, όπου εξαντλούνται και ψοφούν, μη μπορώντας να διαφύγουν. Καμιά δεν θα σκεφτεί να ξαναβγεί από εκεί που  μπήκε. Τέτοιες παγίδες είναι καλό να τοποθετούνται νωρίς όταν οι μάνες αναζητούν μέρος για να φτιάξουν την φωλιά τους.

2 σχόλια:

  1. Eίναι πολύ καλη και μάλλον θα την ακολουθήσω γιατι είναι ελαφριά και μπορεις να την κρεμάσεις. Βλεπεις εγω έχω και κάτι γάτες που μου τρώνε το δόλωμα!

    Νομίζω οτι επιδέχεται μια βελτίωση. Το κομμάτι στο οποίο είναι ο κώνος (ο εξωτερικος κύλινδρος εννοώ) θα μπορουσε να είναι απο λαμαρίνα η ντυμένος με κάποιο αδιαφανές υλικο.

    Τότε οι σφήκες καθοδηγουνται πιο γρήγορα στην φωτεινή τρύπα και δεν υπάρχει συνωστισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή