Θα κάνω δύο συλλογισμούς που όμως δεν γνωρίζω αν είναι ορθοί. Και οι δύο οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να απουσιάζει από την κυψέλη κάθε στιγμή είναι περίπου 15%.
α) Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, οι εσωτερικές εργασίες ανατίθενται στις νεοεκκολαφθήσες μέλισσες μέχρι την ηλικία των 15 ημερών περίπου. Μετά τις δύο εβδομάδες, οι εργάτριες γίνονται συλλέκτριες. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι η διάρκεια ζωής των εργατριών είναι περίπου 4 εβδομάδες (εποχή της Άνοιξης), τότε καταλήγουμε ότι περίπου το 50% του πληθυσμού της κυψέλης μπορούν να ασχοληθούν με εξωτερικές εργασίες.
Αν θεωρήσουμε (πάλι σύμφωνα με την βιβλιογραφία) ότι μια πτήση διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά, και ότι κάθε συλλέκτρια εκτελεί περίπου 10 πτήσεις την ημέρα, τότε, εφόσον η ημέρα διαρκεί αυτήν την εποχή περίπου 10-12 ώρες, συμπεραίνουμε ότι η κάθε συλλέκτρια απουσιάζει από την κυψέλη της το 30% της ημέρας. Η πιθανότητα, λοιπόν, να τη βρούμε έξω από την κυψέλη είναι 30%.
Αφού, λοιπόν, κάθε στιγμή απουσιάζει το 30% του 50%, καταλήγουμε ότι κάθε στιγμή απουσιάζει το 15% του πληθυσμού.
β) Ο δεύτερος συλλογισμός βασίζεται στην καταμέτρηση των πτήσεων.
Αν μετρήσουμε πόσες συλλέκτριες επιστρέφουν στην κυψέλη κάθε λεπτό, τότε μπορούμε να βρούμε πόσες συλλέκτριες πραγματοποίησαν πτήσεις στα 30 λεπτά που διαρκεί κατά μέσο όρο μια πτήση. Αυτός είναι και ο αριθμός των συλλεκτριών που λείπει από την κυψέλη κάθε στιγμή.
Αυτή την εποχή, σε μια κυψέλη που σε μια επιθεώρηση βρίσκω πληθυσμό που σκεπάζει ασφυκτικά τα 7 πλαίσια, μετρώ περίπου 80 αφίξεις το λεπτό. Αυτό σημαίνει πως 80 Χ 30 λεπτά = 2400 μέλισσες απουσιάζουν κάθε στιγμή από την κυψέλη. Έτσι λοιπόν, αν 2000 μέλισσες σκεπάζουν ένα πλαίσιο, τα 7 πλαίσια πληθυσμού είναι περίπου 2000 Χ 7 = 14000 μέλισσες. Ο συνολικός πληθυσμός της κυψέλης είναι 14000 +2400 =16400. Οπότε, το ποσοστό που λείπει είναι περίπου 15%
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!
Πολύ καλό.Εύχομαι ΄΄Καλό Πάσχα ΄΄
ΑπάντησηΔιαγραφή