ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!
Δύσκολος ο καιρός κι αυτές τις μέρες με κρύο και δυνατούς ανέμους. Ωστόσο, η ανάπτυξη προχωρά. Τα μελίσσια που είχαν πάει στο ρείκι ξαναγύρισαν στον Όλυμπο, αν και λίγο χαμηλότερα από τα υπόλοιπα μελίσσια, με σκοπό να διαπιστώσω μήπως κάποιος εξωγενής παράγοντας επηρεάζει την ανάπτυξη.
Το μελίσσι 13 ξεκίνησε βασιλοκύτταρα σμηνουργίας, κάποια από τα οποία είχαν ήδη σφραγιστεί. Το χώρισα με τη μέθοδο της βεντάλιας σε δύο παραφυάδες που πήραν η κάθε μια και σφραγισμένα και ανοιχτά βασιλοκύτταρα. Η μάνα μαζί με όσες συλλέκτριες της έμειναν μετατοπίστηκε παραδίπλα, έτσι ώστε να μοιράζονται οι συλλέκτριες όσο γίνεται ισόποσα.
Στο μελίσσι 14 εφάρμοσα την μέθοδο του Α. Θρασιβούλου με δύο βασίλισσες που μας θύμισε ο Βαγγέλης σε μια προηγούμενη ανάρτησή του. Έδωσα πάτωμα, αλλά στο επάνω τμήμα έβαλα την μάνα με τον γόνο της και στο κάτω έβαλα ένα πλαίσιο με ανοιχτά βασιλοκύτταρα, που είχαν ήδη ξεκινήσει, μαζί με δύο πλαίσια με ανοιχτό γόνο, για να φτιάξουν περισσότερα βασιλοκύτταρα αν χρειαστούν. Συμπλήρωσα με ένα άδειο και ένα άκτιστο εκατέρωθεν και έβαλα, ανάμεσα στα δύο πατώματα, βασιλικό διάφραγμα και ξεχωριστή είσοδο για το επάνω πάτωμα από το πλάι. Για την πρώτη ημέρα μετά τον χωρισμό, έβαλα και δίσκο διαχωρισμού για να νοιώσουν απομονωμένα από την βασίλισσα.
Πρέπει και στο 12 να κάνω ένα χωρισμό πριν αρχίσει γενικευμένη τάση για σμηνουργία, αλλά μέχρι τώρα ο καιρός δεν βοήθησε.
Τα υπόλοιπα είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά αναπτύσσονται σταθερά.
Ο αναγνώστης μπορεί να κάνει κλικ στα σχεδιαγράμματα για να τα δει σε μεγάλο μέγεθος και να μπορεί να διαβάσει τις σημειώσεις τους. Συγκρίνοντας με τα αντίστοιχα σχεδιαγράμματα που δημοσίευσα στις 12/4 θα πάρει μια γεύση της ταχύτητας που αναπτύχθηκαν οι συγκεκριμένες κυψέλες.
Να και οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή.
Kαλή Ανάσταση με Υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό Πάσχα με υγεία και χαρά σε σένα και στην οικογένεια σου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΧρόνια πολλά και καλά
ΑπάντησηΔιαγραφή