Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πάνω στην έκρηξη του γόνου! Επιθεώρηση της 12ης Απριλίου

Παρά τον σχετικά λίγο πληθυσμό, οι βασίλισσες αναπτύσσουν πολύ τον γόνο τους. Αν προσθέσω χώρο, αυξάνει ο γόνος αλλά δεν αρκεί ο πληθυσμός για να τον θρέψει σωστά και να τον σκεπάσει. Αν τα κρατήσω στριμωγμένα, αρχίζουν βασιλοκύτταρα σμηνουργίας, όπως η 14. Στην 13 και στην 12,  που είναι τα δυνατότερα μελίσσια, έβαλα 2ο πάτωμα και ανέβασα γόνο επάνω. Ωστόσο κάνει ακόμη ψύχρες τα βράδια.

Στα 4 μελίσσια που έχω νοτιότερα, (11,12,18,19) παρατηρώ ελάττωση της αποθηκευμένης γύρης. Αντιστρέφονται οι συνθήκες στα δύο μελισσοκομεία? Πρέπει να τα πάρω από κει. Δεν διαπίστωσα ακόμη κάποια διαφορά στην ανάπτυξη μεταξύ των δύο μελισσοκομείων.

Πάλι φέτος, οι πληθυσμοί αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο. Έπρεπε, σύμφωνα με τον προϋπάρχοντα γόνο στις τρεις προηγούμενες επιθεωρήσεις, να εμφανίζεται περισσότερος πληθυσμός μέσα στις κυψέλες. Έχω μια αμφιβολία για το πόσες μέλισσες λείπουν από την κυψέλη κατά την στιγμή της επιθεώρησης. Ποιο ποσοστό του πληθυσμού βόσκει έξω κάθε στιγμή?

Με κλικ επάνω στην εικόνα θα την δείτε σε μεγέθυνση ώστε να διαβάσετε τις σημειώσεις κάτω από κάθε κυψέλη. Μπορείτε να κρίνετε τον ρυθμό ανάπτυξης των μελισσιών, συγκρίνοντας τις αντίστοιχες εικόνες των προηγούμενων αναρτήσεων. Υπόμνημα για τα χρώματα και τους συμβολισμούς θα βρείτε στην κορυφή της σελίδας.

2 σχόλια:

  1. Ανάλογα την στιγμή, πάντως σε πλήρη νεκταροέγκριση , ανάλογα την ώρα , τα φυτά κλπ, θα πρέπει να απουσιάζει περίπου το 40% ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε glam το ποσοστό αυτό μου φαίνεται υπερβολικό. Το σκεπτικό μου θα το βρεις σε νέα ανάρτηση για το θέμα. Αν θέλεις εξήγησέ μου με ποιους υπολογισμούς ή δεδομένα φτάνεις σ΄ αυτό το συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή