Τετάρτη, 29 Φεβρουαρίου 2012

Ένας βαρύς χειμώνας φτάνει στο τέλος του?

Από τον Οκτώβριο μέχρι προχθές, οι θερμοκρασίες στην περιοχή μας παρέμειναν αρκετά χαμηλές. Έτσι, αναγκάστηκα να αφήσω τα μελίσσια στην ησυχία τους. Ουσιαστικά, μετά τον τρύγο δεν τα επιθεώρησα παρά μονάχα για να τακτοποιήσω τα πλαίσια και να βάλω μονωτικά για το ξεχειμώνιασμα.
Άφησα αρκετό μέλι σε κάθε κυψέλη, αν και οι πληθυσμοί ήταν μικροί. 
Προχθές, 25 και 26 Φεβρουαρίου, ήταν η πρώτες, μετά τον χιονιά, ηλιόλουστες ζεστές ημέρες που επέτρεπαν μια άνετη επιθεώρηση. Τα μελίσσια βούιζαν και έφερναν την πρώτη τους γύρη. Διαπίστωσα ότι παρά το παρατεταμένο κρύο, διατήρησαν τους πληθυσμούς τους, αλλά έχουν καταναλώσει το περισσότερο μέλι. Τώρα που ο Μάρτιος είναι επικίνδυνος μήνας, έχω σκοπό να τοποθετήσω πάνω σε κάθε μελίσσι μια πίτα με ζαχαροζύμαρο ανακατεμένο με "Προτοφίλ", ένα βάμμα πολλών θεραπευτικών βοτάνων που έφτιαξε ο φίλος Νίκος, συνάδελφος μελισσοκόμος.
Ο γόνος ουσιαστικά ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα. Ο περισσότερος είναι ασφράγιστος. 

Παρακάτω παραθέτω τα σχεδιαγράμματα των τριών ομάδων κυψελών, όπως έκανα και πέρυσι. Αν κάποιος χρειάζεται εξηγήσεις για την σημασία των συμβόλων, μπορεί να ανατρέξει στο υπόμνημα στην κορυφή της σελίδας. Με τις εικόνες αυτές, κλείνω την περυσινή μελισσοκομική χρονιά και ξεκινώ την νέα, που εύχομαι να είναι πλούσια σε ψυχικές και υλικές απολαβές. 

Οι πειραματικές κυψέλες στον κήπο μου:


Οι κυψέλες του πάνω μελισσοκομείου:
Οι κυψέλες του κάτω μελισσοκομείου:
Το διάγραμμα των κλιματικών μεταβολών κατά την διάρκεια αυτού του χειμώνα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου