Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Αρχή καλοκαιριού. Η περίοδος της 1ης μελιτοφορίας.


Η καλοκαιρινή περίοδος και ειδικά οι δύο πρώτοι μήνες, είναι για μας εδώ που δεν μεταφέρουμε τα μελίσσια μας, η ελπίδα μιας αργής αλλά σταθερής μελιτοέκκρισης. Σύμφωνα τουλάχιστον με τις παρατηρήσεις που έκανα τα δύο τελευταία χρόνια, αυτή η περίοδος αποδίδει το μισό περίπου μέλι της χρονιάς. Το υπόλοιπο το περιμένουμε το Σεπτέμβριο.  Φέτος όμως, τα μελίσσια μου είναι αρκετά αδύναμα για να αποδώσουν από μόνα τους. Πέρυσι είχα κάνει συνενώσεις. Φέτος οι παραφυάδες δεν αναπτύχθηκαν ακόμη αρκετά ώστε να αξίζει μια συνένωση. Θα περιμένω κι άλλο. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες. Ο άνεμος παίζει σημαντικό ρόλο.

Προς το παρόν ο κυριότερος χειρισμός που έκανα ήταν η αντικατάσταση της βασίλισσας στην κυψέλη 19 που έχει ασκοσφαίρωση. Ένωσα την παραφυάδα 29 πάνω από την 19 με εφημερίδα, αφού πρώτα αφαίρεσα την βασίλισσα 19 και την έβαλα σε παραφυάδα δίπλα. Είναι καλή βασίλισσα η 19 και θέλω να την εκμεταλλευτώ όσο περισσότερο γίνεται. Μια φετινή όμως βασίλισσα στα κάπως δυνατότερα μελίσσια θα βοηθήσει να αναπτυχθεί η κυψέλη γρηγορότερα. Τώρα που αποδέχθηκαν την νέα βασίλισσα, την έβαλα με τα πλαίσιά της κάτω και πάνω από βασιλικό διάφραγμα έβαλα τα πλαίσια γόνου που χρειάζονται απολύμανση. Αυτά, έχω σκοπό να τα απομακρύνω από την κυψέλη μόλις εκκολαφθεί ο γόνος, για να τα απολυμάνω με οξικό οξύ.

Η κυψέλη 18 συνεχίζει να μαζεύει μέλι με έναν σταθερό πληθυσμό μιας και κρατάει τον γόνο περιορισμένο. Αυτός ο περιορισμός του γόνου όμως, παρόλο ότι μπορεί να οφείλεται σε ελάττωμα της βασίλισσας, έχει ευεργετικό αποτέλεσμα, μιας και ο λιγότερος γόνος τρέφεται καλύτερα και παράγει μακροβιότερες μέλισσες. Ακόμη, λιγότερος γόνος σημαίνει μικρότερη κατανάλωση του μελιού και έτσι καλύτερη συγκομιδή για μας καθώς και αποφυγή της σμηνουργίας.

Ο Ιούνιος είναι μήνας της γυρεοσυλλογής. Αυτή την περίοδο αυξάνει η γύρη στις κηρήθρες.

Η Πελίας (32) δεν επέκτεινε και πολύ τις κηρήθρες της, μια και ο γόνος εκκολάφθηκε οπότε άνοιξε χώρος για να γεννήσει η βασίλισσα. Στο επάνω μικρό σώμα τοποθετώ τροφοδότη που και που για να ενισχύσω την ανάπτυξη.




Η κατάσταση στα δύο μελισσοκομεία έχει ως εξής:

Επάνω μελισοκομείο:

Κάτω μελισσοκομείο:



Τις εικόνες μπορείτε να τις μεγεθύνετε κάνοντας κλικ επάνω τους, και η εικόνα που θα εμφανιστεί μπορεί με ένα ακόμη κλικ να μεγαλώσει περισσότερο για να διαβάσετε τις σημειώσεις κάτω από κάθε κυψέλη.
Υπόμνημα θα βρείτε στην κορυφή της σελίδας. Αν επισκέπτεστε για πρώτη φορά το ιστολόγιό μου, καλό είναι να ανατρέξετε σ΄ αυτό για να καταλάβετε καλύτερα τους συμβολισμούς και τι σημαίνουν τα χρώματα στις παραπάνω εικόνες. Την εικόνα κάθε κυψέλης μπορείτε να την συγκρίνετε με τις αντίστοιχες εικόνες σε προηγούμενες αναρτήσεις για να παρακολουθήσετε τον τρόπο που αναπτύσσονται τα μελίσσια στον τόπο μας.

Οι καιρικές συνθήκες τον προηγούμενο μήνα φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:


Τώρα που τελείωσε του παλιούρι, περιμένουμε τα θυμάρια, τα αγκάθια, λίγη καστανιά, ρίγανη και κάποια μελιτώματα από βελανιδιές και έλατα.

2 σχόλια:

  1. Για την ασκοσφαίροση θα σου πρότεινα να ταΐζεις το μελίσσι συστηματικά κι από λίγο, ώστε να γεννά η βασίλισσα συνέχεια (ανεξάρτητα από το αν θα την αλλάξεις) και να καθαρίζεις τον πυθμένα κάθε μέρα από τις νεκρές προνύμφες. Αυτές που είναι μαύρες είναι οι πιο επικίνδυνες γιατί σε αυτές υπάρχουν τα αυγά που θα συνεχίσουν την ασθένεια. Οι λευκές δεν είναι πρόβλημα. Αν δεν είσαι κοντά και δεν μπορείς να το κάνεις αυτό κάθε μέρα ο Σπύρος μου είχε πει ότι είχε δει κάπου μια πολύ σκληροπυρηνική λύση, η οποία όμως και από δική μου πείρα σου λέω οτι λειτουργεί.
    Κυψέλη χωρίς καθόλου πυθμένα, πάνω σε τσιμεντόλιθους!! Επικίνδυνο γιατί το μελίσσι είναι ανοιχτό σε 1000 εχθρούς, αλλά σίγουρα καμία μουμιοποιημένη μέλισσα δεν θα μείνει μέσα για να μολύνει περισσότερο. Αυτή την περίοδο δεν έχει σφήκες, μπορείς ίσως να το κάνεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια παρουσιαση.Ποιες ειναι οι εσωτερικες διαστασεις της Πελιας;υπαρχουν καπου σχεδια για την κατασκευη της;

    ΑπάντησηΔιαγραφή