Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Πρώτη Ανοιξιάτικη Επιθεώρηση!!

Χριστός Ανέστη! Χρόνια Πολλά. 


Με αρκετά διαλείμματα καλοκαιρίας, άφθονης ανθοφορίας, μελιτοσυλλογής και γυρεοσυλλογής, η κακοκαιρία συνεχίζεται! 




 Ο καιρός, αλλά και η έλλειψη χρόνου, δεν βοήθησε σε έγκαιρες επιθεωρήσεις στις κυψέλες. Η εξέλιξή τους ήταν ομαλή μετά από τον Φεβρουάριο, μια και η ανθοφορία ήταν μαζική μετά το ξεπάγωμα του χειμώνα. Μικροί οι πληθυσμοί μου, αλλά παρόλα αυτά οι κυψέλες γέμιζαν μέλι σε τέτοιο βαθμό που δεν χρειάστηκε να κάνω τροφοδότηση, ούτε καν αυτή που προγραμμάτιζα να κάνω με θυμόλη, προληπτικά για τη βαρόα και τη νοζεμίαση. Άρχισαν μάλιστα να κτίζουν πάνω από τα πλαίσια, στα καπάκια, ή ακόμη και μετά το τελευταίο πλαίσιο, γεμίζοντας γόνο τις νέες κηρήθρες. Χαλούσα και ξανάκτιζαν. Δεν ήθελα όμως να προσθέσω άκαιρα κηρήθρες, μια και τα κρύα συνεχίζονταν. Ήθελα φέτος να τις κρατήσω σφικτές, να κάνουν λιγότερο γόνο αλλά πιο καλά ταϊσμένο. Η πρόωρη ανάπτυξη του μελισσιού, ίσως είναι ένας από τους λόγους που οδηγούν στην γρήγορη απώλεια πληθυσμού τον Μάιο. Πρόσθεσα άκτιστα φύλλα κηρήθρας αρχές Μαρτίου. Η τάση τους ήταν περισσότερο να κτίζουν στα καπάκια που ήταν το θερμότερο τμήμα της κυψέλης, παρά στα φύλλα. Ίσως όμως, να προτιμούν να κτίσουν εκεί ελεύθερα κηφηνοκέλια γιατί εκεί γέννησε η βασίλισσα μόνο κηφήνες. Τους λείπει ο χώρος για κηφήνες, μια και όλες οι κηρήθρες που κτίζονται από φύλλα, εκτός λίγων εξαιρέσεων, είναι εργατικά κελιά. Οι θερμοκρασίες το βράδυ έπεφταν γύρω στους 5-7 βαθμούς κι έτσι ο γόνος δεν μπορούσε να αναπτυχθεί περισσότερο από το σύνολο του πληθυσμού τους σε μελισσόσφαιρα. 
Με αυτήν την συντηρητική ανάπτυξη, τα μελίσσια φτάσαν να έχουν την εξής εικόνα: 

Αρχές Απριλίου τα πειραματικά μελίσσια του κήπου μου:


Στην Πελίας, την άσπρη, που την ξεχειμώνιασα με 5 πλαίσια, αραιώνοντας κάπως τα διαστήματα, δυστυχώς, παραφούσκωσε τα μέλια στο πάνω τμήμα και έκτισε στο κενό μεταξύ του τοιχώματος και του 1ου πλαισίου. Γεμάτη μέλι στην αρχή, το μετέτρεψε σε γόνο, και τώρα κτίζει και τις κηρήθρες στο πάνω πατωματάκι. Βάζει κηφηνόγονο εκεί. 



Η Warre έκτισε τις κηρήθρες και πρόσθεσα και το τελευταίο πλαίσιο με λωρίδα κηρήθρας.


Στις 16/4/12 είχε κτίσει όλες τις κηρήθρες και την 8 οπότε πρόσθεσα το δεύτερο πάτωμα από κάτω, όπως λένε οι οδηγίες, με 8 πλαίσια που φέρουν μόνο λωρίδες φύλλων κηρήθρας.

Οι κυψέλες του πάνω μελισσοκομείου:



Οι δυναμικότερες, 16, 27 άρχισαν ήδη βασιλοκύτταρα σμηνουργίας. Ειδικά στη 16  είναι προχωρημένα, 8-9 ημερών (σφραγισμένα) και μεγάλα. Στην 27 είναι 5-6 ημερών ανοιχτά ακόμη. Έδωσα πατώματα και ανέβασα κηρήθρες με τροφές και γόνο επάνω, ανάμεσα έβαλα άκτιστα φύλλα κηρήθρας. Τώρα πρέπει να παρακολουθούνται στενά για να αποφύγουμε την σμηνουργία. Δεν τα χάλασα τα βασιλοκύτταρα για να κάνω και ανανεώσεις βασιλισσών. Ελπίζω ο καιρός να βοηθήσει σε έγκαιρες επιθεωρήσεις. Η 26 που ήταν μαζί με την 19 σε τριπλοκυψελίδιο, έχασε την βασίλισσά της μετά την επιθεώρηση του Φεβρουαρίου. Έτσι ένωσα τα δύο τμήματα του τριπλοκυψελιδίου σε μια κυψέλη από νωρίς (Μάρτιο) και τώρα η 19 είναι το αποτέλεσμα της συνένωσης των δύο κυψελιδίων. Το πιο αδύναμο μελίσσι είναι το 33 που ενώ η βασίλισσα φαίνεται να κάνει ωραίο σφικτό γόνο  με ομόκεντρους κύκλους, δεν έχει αρκετό πληθυσμό ώστε να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς. Θέλει ενίσχυση με πρώτη ευκαιρία. 

Οι κυψέλες που έμειναν στο κάτω μελισσοκομείο στις 12 Απριλίου:


Η 11 άρχισε να κάνει βασιλοκύτταρα. Σ΄ αυτήν τα χάλασα. Θέλουν στενή παρακολούθηση.

Το μετεωρολογικό διάγραμμα για τον περίοδο που πέρασε έχει ως εξής:




Για όποιον βλέπει πρώτη φορά αυτά τα σχέδια: Στην κορυφή της σελίδας μπορείτε να βρείτε υπόμνημα που επεξηγεί τα χρώματα και τους συμβολισμούς. Κάνοντας κλικ στις εικόνες μπορείτε να τις μεγενθύνετε και ξανακάνοντας κλικ μεγαλώνει αρκετά για να διαβάσετε τις σημειώσεις κάτω από κάθε κυψέλη. Αν συγκρίνετε τα σχέδια με τα αντίστοιχα προηγούμενα θα παρατηρήσετε τον ρυθμό των αλλαγών στη διάρκεια του χρόνου.


1 σχόλιο: