Παρασκευή, 15 Ιουλίου 2011

Η κυψέλη Warre στον κήπο μου. Ένα ακόμη πείραμα.

Μετά την κυψέλη Πελίας με την οποία πειραματίζομαι, (βλέπε και προηγούμενες αναρτήσεις), κατασκεύασα μια όμορφη κυψέλη για τον κήπο μου, που βασίζεται στις οδηγίες του Warre. Είναι λίγο πιο μεγάλη από την Πελίας, σε διαστάσεις 30Χ30 και ύψος ορόφου 21 εκ.  Γίνεται χωρίς πλαίσια με μόνο τους κηρηθροφορείς, αλλά η περιέργειά μου με ώθησε να κατασκευάσω την έκδοση με πλαίσια, δίνοντας 1,5 εκ βάθος ακόμη. Αποτελείται από 2 ορόφους, την βάση και την σκεπή-καπάκι, και όταν αυτοί γεμίσουν, προστίθεται ένας 3 όροφος από το κάτω μέρος. Τρυγιέται πάντα ο πάνω όροφος. Δεν θα αναλύσω εδώ το σκεπτικό που κρύβεται πίσω της γιατί μπορείτε να το βρείτε στο ιστολόγιο του συναδέλφου μας που έκανε τόσο κόπο να μεταφράσει το βιβλίο του Warre σελίδα σελίδα. Να και η διεύθυνσή του: http://warre-gr.blogspot.com/.

Η κατασκευή έγινε από ξύλο Poplar αμερικάνικο που δεν έχει ρόζους, είναι αρκετά σκληρό και έχει ωραίο χρωματισμό. Η βαφή του ήταν μόνο εξωτερική με βερνίκι νερού που περιέχει συντηρητικό ξύλου. Στόχος είναι να περνώ ένα χέρι από το ίδιο βερνίκι κάθε χρόνο χωρίς να χρειάζεται τρίψιμο.

Όλη η δουλειά έγινε σε επιτραπέζιο δισκοπρίονο. Μ΄ αυτό έφτιαξα και τα πλαίσια. Η ξυλουργική τελικά είναι πολύ βοηθητική στην μελισσοκομία και ανακάλυψα ότι μου αρέσει να επεξεργάζομαι το ξύλο. Είχα βέβαια και μια μικρή (ευτυχώς) απώλεια της άκρης του αντίχειρά μου που είναι τώρα μπαταρισμένος με ένα σωρό γάζες...

Κάθε πάτωμα της κυψέλης warre μπορεί  να κατασκευαστεί και με παράθυρο μπροστά που κλείνει με τζάμι και καλύπτεται με μονωτικό και ξύλινο καπάκι.


Έτσι μπορείς να βλέπεις τι γίνεται μέσα χωρίς να χρειαστεί να την ανοίξεις (τουλάχιστον μπορείς να δεις μέχρι που έκτισαν τις κηρήθρες, και πόσο πληθυσμό έχει).Την κυψέλη αυτή (την ονομάζω 34) την "γέμισα" με τον πληθυσμό του πάνω ορόφου της 29 που, όπως είχα γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση, είχε κάνει νέα βασίλισσα μετά την τοποθέτηση του διαφράγματος. Αυτή άρχισε να γεννά στις 11/7/11 και επειδή το μελίσσι αυτό είχε ασκοσφαίρωση, μετέφερα τον πληθυσμό μαζί με την βασίλισσα (τα μετέτρεψα σε σμήνος τινάζοντας τα πλαίσια σε σακούλα) σε ένα πάτωμα στην κυψέλη Warre, χωρίς κηρήθρες. Στο πάνω πάτωμα, που είναι χωρισμένο με σανιδάκι, έβαλα τροφοδότες σε οπές (με σιρόπι 1:1 και θυμόλη) για να κτίσουν γρήγορα τις κηρήθρες. Στις 14/7/11 είχαν ήδη αρχίσει τις τρεις, και η βασίλισσα είχε γεννήσει τα πρώτα αβγά. Ελπίζω έτσι να απαλλαγεί και από την αρρώστια. Τις παλιές μολυσμένες κηρήθρες τις αποστειρώνω με ατμούς πυκνού οξικού οξέoς.


Τοποθέτησα την νέα μου κυψέλη στην σκιά, στον κήπο μου, για να την καμαρώνω και να την παρακολουθώ από κοντά.

8 σχόλια:

 1. Καλορίζικη. Tα πορτάκια όμως δεν θα βοηθουννα δεις το χτίσιμο αφου τελικα έβαλες πλαίσια. Η κάνω λάθος

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλορίζικη. Εύχομαι το εγχείρημά σου να έχει επιτυχία.Όσο για το ατύχημά σου περαστικά.Επειδή και εγώ είχα πριν από καιρό μικροατύχημα με αλυσοπρίονο.θέλω να πω σε όλους όσους ασχολούνται με κατασκευές να προσέχουν τα ατυχήματα.Να μην μαθαίνουμε από τα λάθη μας.Τα κοπτικά εργαλεία όσο χρήσιμα είναι τόσο επικίνδυνα μπορούν να γίνουν.Μια στιγμή χαλάρωσης και απροσεξίας μπορεί να είναι μοιραία.Από πείρα σας το λέω.Όχι βιασύνη.Αφήστε για αργότερα την εργασία όταν έχετε κακή διάθεση ή είστε πολύ κουρασμένοι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Κώστα ευχαριστώ πολύ! Έχεις δίκαιο για τα πλαίσια αλλά κάτι φαίνεται πλαγίως.
  Γιώργο ευχαριστώ και σε σένα. Πραγματικά χρήσιμες οι συμβουλές σου. Επικίνδυνα εργαλεία! Και πραγματικά ήμουν βιαστικός εκείνη την ώρα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πολύ όμορφη κατασκευή Γρηγόρη, καλορίζικη και πάντα γεμάτη.
  Ατυχήματα καλό είναι να μην συμβαίνουν αλλά μαθαίνουμε και από αυτά.
  Πες μας περισσότερα για το ξύλο αυτό(άνοιξες πληγές τώρα). Καλή συνέχεια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ευχαριστώ Κώστα. Το ξύλο αυτό το βρήκα τυχαία στον συνεταιρισμό ξυλουργών στην Κατερίνη. Ήταν το μόνο που διέθεταν σε πλάτος 24-28 εκ. και πάχος 3 εκ. Είναι κάπως ακριβότερο από τα άλλα (900 ευρώ το κυβικό) αλλά για μένα που δεν κάνω παραγωγή δεν είχε και τόση σημασία. Χρειάστηκαν 2 σανίδες που μου κόστισαν 17 ευρώ. Τις πλανάρισα σε φίλο ξυλουργό και έγιναν 2 εκ. Το ξύλο αυτό έχει μια καφεπράσινη απόχρωση και είναι λίγο βαρύ και συνεκτικό. Απ΄ όσο μου είπαν είναι αμερικάνικη Λεύκα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Γρηγόρη γεια σου!
  Είμαι και εγώ άλλος ένας νέος επίδοξος μελισσοκόμος. Κατασκεύασα και γω μερικές κυψέλες Warre και θέλω να τις δοκιμάσω από την άνοιξη και μετά. Εσύ που έχεις πλέον την εμπειρία 2-3 ετών ποια είναι η γνώμη σου; Ποιες οι εντυπώσεις σου; Σου πήγαν καλά;
  Σε ευχαριστώ πολύ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η χρήση κυψελών διαφορετικών από τις κλασικές είναι πολύ δύσκολη υπόθεση. Δεν άντεξα να τη χρησιμοποιήσω πάνω από δύο χρόνια.

   Διαγραφή