Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Συπληρωματικές σημειώσεις για τις παστίλιες πρόπολης.

Μετά από το ενδιαφέρον που δείξατε στην παρασκευή παστίλιας πρόπολης και μετά από δικές σας υποδείξεις, έκανα αρκετές δοκιμές για να απλοποιήσω την συνταγή. Παρακάτω δίνω συμπληρωματικές σημειώσεις στην ανάρτηση που είχα κάνει πριν λίγες μέρες.
Συστατικά:
Για 12-14 ml αλκοολικού διαλύματος πρόπολης χρειαζόμαστε 60 γρ άχνη ζάχαρη και 22 γρ. μέλι
Παρατηρήσεις:
Καλύτερα αποτελέσματα έχουμε όταν, αντί για τσίπουρο χρησιμοποιήσουμε καθαρό φαρμακευτικά οινόπνευμα 95 βαθμών για να διαλύσουμε την πρόπολη. Αφήνουμε τα ψιλοκομμένα κομματάκια της πρόπολης τουλάχιστον 5 μέρες μέσα στο οινόπνευμα, ανακατεύοντας που και πού. Μπορούμε να θερμάνουμε μια φορά στην αρχή σε μπεν μαρί για 10 λεπτά με κλειστό το καπάκι του δοχείου. Αυτό βοηθά στην αποδόμηση των σβόλων της πρόπολης.
Μετά τις 5 ημέρες, σουρώνουμε το διάλυμα με σουρωτήρι. Δεν πειράζει να υπάρχουν λεπτά αιωρούμενα σωματίδια πρόπολης που  θα περάσουν από το σουρωτήρι.
Παρασκευή παστίλιας:
Σε ένα μικρό δοχείο που είναι τοποθετημένο σε μπεν μαρί, ανακατεύουμε το μέλι με περίπου 45 γρ από την άχνη, την οποία όμως ρίχνουμε σε δόσεις ανακατεύοντας. Αφού διαλυθεί καλά και πυκτώσει το ζυμάρι μας, ρίχνουμε 12-14 ml από το σουρωμένο διάλυμα της πρόπολης και ανακατεύουμε με υπομονή όσο αυτό θα βγάζει φουσκάλες. Έτσι απομακρύνεται η αλκοόλη. Επειδή το ζυμάρι μας αραιώνει με το διάλυμα της πρόπολης, προσθέτουμε την υπόλοιπη άχνη ζάχαρη για να ξανασφίξει. Όταν σταματήσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμο για να χυθεί σε καλούπι που όμως είναι καλό να το έχουμε πασπαλίσει με άχνη για να ξεκολλάνε πιο εύκολα οι παστίλιες όταν κρυώσουν. Μετά την κατάψυξη, τινάζουμε τις παστίλιες και τις πασπαλίζουμε με άχνη απ΄ όλες τις πλευρές. Τις τυλίγουμε γρήγορα σε αντικολλητικό χαρτί φούρνου που έχουμε ήδη ετοιμάσει σε μικρά παραλληλόγραμμα, για να μην απορροφήσουν υγρασία.
Προκύπτουν περίπου 20 παστίλιες για τον λαιμό, το γαστρεντερικό, την στοματική κοιλότητα κ.ά. παθήσεις. Αφήνουμε τις παστίλιες να λιώσουν αργά στο στόμα χωρίς να τις γλύφουμε.

3 σχόλια:

  1. Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά με Υγεία και Αγάπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τις ευχές σας φίλοι Αλεξ και Δημήτρη. Σας εύχομαι κι εγώ χρόνια πολλά και καλά. Υγεία και ευτυχία. Όλα να πάνε καλύτερα τον χρόνο που έρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή