Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Πρώτη επιθεώρηση Ιουνίου. Προβληματισμοί στην εισαγωγή βασιλισσών από κυψελίδια.

Η κυψέλη 1 τελικά έχασε την βασίλισσά της. Είχε σταματήσει από την προηγούμενη επιθεώρηση να γεννά, αλλά την είχα δει μέσα στην κυψέλη. Θεώρησα πως ετοιμάζεται για σμηνουργία το μελίσσι. Αφού χάλασα όλα τα βασιλοκύτταρα περίμενα αποκατάσταση της γέννας, αλλά τώρα η 1 είναι ορφανή. Μαζεύει αρκετά μέλια βέβαια, μια και δεν έχει γόνο. Εδώ δεν απεικονίζεται η τωρινή κατάσταση της 1. Προσπάθησα να δώσω έτοιμη γονιμοποιημένη βασίλισσα (την 31) από κυψελίδιο, που μόλις είχε αρχίσει να γεννά. Την έβαλα μέσα με κλουβί και ζαχαροζύμαρο στο άνοιγμα. Ελευθερώθηκε σε 10 ώρες περίπου και μετά δεν την ξαναβρήκα. Τι έφταιξε?  Ελευθερώθηκε γρήγορα, ή ήταν πολύ νεαρή ως μάνα? Τώρα ξαναπροσπάθησα βάζοντας την 27 σε κλουβί, και το άφησα μέσα 3 ημέρες πριν ανοίξω το άνοιγμα. Έχει ακόμη σφραγισμένο γόνο μέσα στην κυψέλη.

Στην κυψέλη 15 που είχε σμηνουργήσει, η νέα βασίλισσα που έμεινε πίσω στο μελίσσι δεν άρχισε να γεννά 10 ημέρες μετά, και την βρήκα έξω στην είσοδο σε ένα κλαδί με λίγες μέλισσες γύρω της να κάθεται για αρκετή ώρα χωρίς να κινείται ζωηρά. Δεν κατάλαβα τι της συνέβη. Ήθελε να ξανασμηνουργήσει? Είχε μέσα λίγα βασιλοκύτταρα σφραγισμένα και έτοιμα να εκκολαφθούν. Φαίνεται ότι μου είχαν ξεφύγει την προηγούμενη φορά.  Τώρα τα χάλασα όλα, πήρα την βασίλισσα απ΄ έξω σε κλουβί και την έβαλα σε κυψελίδιο γονιμοποίησης μπας και γονιμοποιηθεί με λιγότερες μέλισσες. Στην 15 έδωσα την 22 από το κυψελίδιο που γεννούσε εδώ και 10 ημέρες. Την άφησα 3 ημέρες στο κλουβί, έδωσα και ασφράγιστο γόνο στην 15. Περιμένω να δω αν δεχθήκανε τις δύο νέες βασίλισσες στην 1 και στην 15.
Τα κυψελίδια που έμειναν ορφανά τα ένωσα με άλλα για ενίσχυση.

Θα ήταν άραγε καλύτερα να ενώσω τα μικρά κυψελίδια μαζί με την βασίλισσά τους, με εφημερίδα πάνω από τις μεγάλες ορφανές?  (χωρίς να βάλω την βασίλισσα σε κλουβί).  Έτσι δεν θα κινδύνευε να την σκοτώσουν οι πολλές της ορφανής κυψέλης, μόλις τρυπούσαν την εφημερίδα?

Η κατάσταση στα δύο μελισσοκομεία πριν τους παραπάνω χειρισμούς, είχε ως εξής:

Επάνω μελισσοκομείο:




Κάτω μελισσοκομείο:


Για τους συμβολισμούς μπορείτε να συμβουλευτείτε το υπόμνημα στην κορυφή της σελίδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου