Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Επιθεώρηση στο πάνω μελισσοκομείο. Παράξενα πράγματα συμβαίνουν.

Παράξενα πράγματα συμβαίνουν:

α) Δεν μπόρεσα να ελέγξω την σμηνουργία στην κυψέλη 15 παρά το ότι τις είχα από κοντά με τακτικές επιθεωρήσεις και χάλασμα των βασιλοκυττάρων.

β) Μετά την σμηνουργία της, και ενώ άφησε βασίλισσα παρθένα μέσα, η κυψέλη αυτή πέρασε από πολλές φάσεις. Δεν γονιμοποιήθηκε η παρθένα, ενώ το μελίσσι έδειχνε ορφανό. Έδωσα βασίλισσα γονιμοποιημένη σε κλουβί και την σκότωσαν. Μετά είδα δύο βασίλισσες μέσα να περιφέρονται, η μία πάνω και η άλλη κάτω. Την ίδια στιγμή όμως, πλαίσιο με ασφράγιστο γόνο που έβαλα μέσα στην κυψέλη γέμισε βασιλοκύτταρα. Μετά χώρισα την πάνω με την μία βασίλισσα σε παραφυάδα  δίπλα για να μπορέσει να γονιμοποιηθεί ανενόχλητη από την κάτω. Σε δύο ημέρες, δεν βρήκα βασίλισσα στην παραφυάδα αλλά την βρήκα σήμερα, την ίδια βασίλισσα πίσω στην κυψέλη της να γεννά! Δεν υπήρχε η άλλη που άφησα εκεί.

γ) Στην 14 βρήκα δύο βασίλισσες να γεννάνε μαζί! Η παλιά κάτω και μια νέα πάνω. Προφανώς προέρχεται από προσπάθεια αντικατάστασης της περυσινής βασίλισσας.

Από όλες τις παραπάνω περιπτώσεις το συμπέρασμα είναι πως σε ένα δεκάρι μελίσσι είναι πολύ δύσκολο να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Πάντα θα υπάρχει ένα βασιλοκύτταρο που μπορεί να ξεφύγει της προσοχής. Ακόμη, αντικαταστάσεις βασιλισσών μπορούν να γίνουν χωρίς να το πάρεις χαμπάρι. Τώρα έχω αμφιβολίες και για την 16. Η εμφάνιση της βασίλισσας είναι διαφορετική από τις προηγούμενες σημειώσεις μου. Αλλάζουν εμφάνιση με τον χρόνο ή αντικαταστάθηκε από φετινή χωρίς να αντιληφθώ διακοπή στον γόνο?

Η εικόνα του πάνω μελισσοκομείου έχει ως εξής:


Το όνομα της κυψέλης είναι ο αριθμός της βασίλισσας. Όταν αλλάζει η βασίλισσα αλλάζει και το όνομα της κυψέλης. Έτσι την 15 και την 1 τώρα τις ονομάζω 33 και 27 αντίστοιχα. Περισσότερα για τους συμβολισμούς θα βρείτε στο υπόμνημα στην κορυφή της σελίδας.

1 σχόλιο:

  1. Υποθέτω ότι αν μαρκάρει κανείς τις βασίλισσες του μπορεί να παρακολουθήσει καλύτερα την τύχη τους και τις αντιδράσεις των εργατριών, αλλά εγώ δεν το έχω κάνει ποτέ, το μαρκάρισμα, εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή