Σάββατο, 6 Αυγούστου 2011

Καλοκαιρινός τρύγος. Όψιμη η χρονιά!


Όταν έκοβα τις παραφυάδες την άνοιξη, δεν υπολόγιζα ότι θα μπορούσα να πάρω μέλι αυτή την χρονιά. Ωστόσο, μια και η χρονιά ήταν αρκετά όψιμη, οι ανθοφορίες πήγαν ένα μήνα πίσω. Ακόμη και από τις μικρές παραφυάδες πήρα λίγο μέλι. Δεν ξέρω τι θα γίνει μετά από τις πρόσφατες μπόρες, αλλά μέχρι τώρα πετάνε καλά και φέρνουν μέλια.
Δεν κατέγραψα όλες τις παραφυάδες τώρα, μια και δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές ως προς τον γόνο. Γι΄αυτό στα σχεδιαγράμματα παρακάτω θα βρείτε κυψέλες με την ημερομηνία της προηγούμενης επιθεώρησης. Ο γόνος ελαττώνεται σιγά σιγά, οι πληθυσμοί παραμένουν στάσιμοι, η γύρη αρχίζει να σπανίζει. Η Warre συνεχίζει να κτίζει και να γεμίζει γόνο ενώ άρχισε να εκκολάπτεται ο πρώτος γόνος της. Από την Πελίας τρύγησα μια κηρήθρα μέλι (την 6).
Για όσες λοιπόν κατέγραψα, πριν βγάλω τις κηρήθρες που τρύγησα (εκτός από την 13 που η εικόνα είναι μετά) η κατάσταση έχει ως εξής:

Στο πάνω μελισσοκομείο:


Και στο κάτω μελισσοκομείο: 


Συνολικά πήρα 45 κηρήθρες και υπολογίζω το μέλι να είναι γύρω στα 65-70 κιλά.

Για όποιον βλέπει πρώτη φορά αυτά τα σχέδια: Στην κορυφή της σελίδας μπορείτε να βρείτε υπόμνημα που επεξηγεί τα χρώματα και τους συμβολισμούς. Κάνοντας κλικ στις εικόνες μπορείτε να τις μεγενθύνετε και ξανακάνοντας κλικ μεγαλώνει αρκετά για να διαβάσετε τις σημειώσεις κάτω από κάθε κυψέλη.

7 σχόλια:

  1. Kαλοφάγωτο ή και καλοπούλητο , εσύ ξέρεις. Πάντα με υγεία και δυνατά μελίσσια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλοι μου ευχαριστώ για τις ευχές σας. Να είστε καλά και να χαίρεστε κι εσείς τα δικά σας μελίσσια! Ο τρύγος και το άρωμα του δικού σου μελιού, είναι μια αδιαμφισβήτητη χαρά για τον μελισσοκόμο. Τα μελίσσια όμως, προσφέρουν τόσες άλλες χαρές και εμπειρίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλοφάγωτο και Καλοπούλητο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή