Σάββατο, 7 Ιουλίου 2012

Μοσχοβολούν μέλι. Γεμίζει ο τόπος αρώματα!

Τι χρονιά και φέτος! Αυτό το όψιμο καλοκαίρι φέρνει την αίσθηση της ευφορίας στα μελίσσια και σε μας. Ανθοφορίες του Μαΐου τις είδαμε τον Ιούνιο που τα μελίσσια είχαν αναπτυχθεί αρκετά για να τις αναδείξουν. Η μεγάλη διάθεση για σμηνουργία ήταν το επακόλουθο. Τώρα όμως, μετά από πολύ κόπο αρχίσαμε να απολαμβάνουμε τους καρπούς. Μοσχοβολάνε μέλι. Βλέπεις τις μέλισσες να φτερουγίζουν βουίζοντας όλο και περισσότερο για να αερίσουν τις κυψέλες και να συμπυκνώσουν το μέλι, σκορπώντας αρώματα στο μελισσοκομείο.
Από νωρίς τον Μάιο, έκοψα αρκετές παραφυάδες από τις κυψέλες που εκδήλωναν τάση για σμηνουργία. Στόχος ήταν η ανανέωση των βασιλισσών από τη μια και η συνένωση στις αρχές Ιουλίου για την μελιτοσυλλογή. Σ΄ αυτή την ανάρτηση, στο τέλος, δίνω και την εικόνα του Ιουνίου για να μπορέσει ο αναγνώστης να συνδέσει την τωρινή κατάσταση, μιας και δεν μου δόθηκε η ευκαιρία να αναρτήσω εγκαίρως τον Ιούνιο.
Τώρα πια, είμαι στη φάση της συνένωσης. Είναι φανερό ότι για να πάρω μέλι, χρειάζονται γερά μελίσσια με πληθυσμούς που να γεμίζουν τα δύο πατώματα. Λίγα ήταν τα μελίσσια που αυτό το πέτυχαν μόνα τους, όπως το 30, το 25, το 23 και το 35 στα οποία κατάφερα να αναστείλω την σμηνουργία χωρίς χώρισμα. Τα υπόλοιπα που χωρίστηκαν, αναπτύχθηκαν αρκετά και τώρα αρχίζω να τα ενώνω, βάζοντας ένα με παλιά βασίλισσα πάνω από ένα με νέα βασίλισσα. Ελπίζω να συνεχίσει αυτή η αργή αλλά συνεχής ανθοφορία του τόπου μας, ώστε να αντικαταστήσουν τα μπλε χρώματα (γόνος) με καφετιά (μέλι).
Να λοιπόν πώς έχει η κατάσταση πριν τις συνενώσεις που έκανα προχθές:

Η Warre έχει και τρίτο πάτωμα, μόνο που δεν βλέπω να βοηθάει η τοποθέτησή του κάτω από τα άλλα.     Και το 2ο πάτωμα που τώρα είναι γεμάτο, κτίστηκε αφού άλλαξα την θέση του στο πάνω μέρος και μεταφέροντας πλαίσια με γόνο. Το 3ο πάτωμα τώρα έγινε μελιτοθάλαμος και όπως βλέπετε γεμάτος.

Η Πελίας μου σμηνούργησε και έχασα το σμήνος. Αργά αργά, αναπτύχθηκε πάλι και μόλις τώρα άρχισε να κτίζει το δεύτερο πατωματάκι και να βάζει μέλι.

Για τις άλλες κυψέλες μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλια από κάτω τους. Οι παλιές βασίλισσες έχουν νούμερα μέχρι 39, ενώ από 40-59 είναι οι φετινές βασίλισσες.

Ιούλιο στο επάνω μελισσοκομείο:

Ιούλιος στο κάτω μελισσοκομείο:Προηγούμενη καταγραφή: Ιούνιος στο πάνω μελισσοκομείο:


Ιούνιος στο κάτω μελισσοκομείο:Τώρα, οι παραφυάδες 42, 43, 46 έχουν πάρει από πάνω τους το μεγαλύτερο μέρος των κυψελών 33, 13, 21 αφού κράτησα ένα πλαίσιο με την παλιά βασίλισσα σε παραφυάδα στην παλιά θέση για να πάρουν και συλλέκτριες.  Η 58 πήρε από πάνω της την 24 ολόκληρη μαζί με την βασίλισσα (επικράτησε η νέα και χάθηκε η 24 με την άσπρη βούλα). Έτσι προκύπτουν γερά μελίσσια, που ελπίζω να συλλέξουν μέχρι τέλος Ιουλίου αρκετό μέλι. Οι παλιές βασίλισσες ίσως αναπτύξουν τις κυψέλες τους πάλι ώστε τον Σεπτέμβριο να κάνω μια συνένωση ακόμη.

Το κλιματικό γράφημα για τους δύο αυτούς μήνες, έχει ως εξής:Για όποιον βλέπει πρώτη φορά αυτά τα σχέδια: Στην κορυφή της σελίδας μπορείτε να βρείτε υπόμνημα που επεξηγεί τα χρώματα και τους συμβολισμούς. Κάνοντας κλικ στις εικόνες μπορείτε να τις μεγενθύνετε και ξανακάνοντας κλικ μεγαλώνει αρκετά για να διαβάσετε τις σημειώσεις κάτω από κάθε κυψέλη. Αν συγκρίνετε τα σχέδια με τα αντίστοιχα προηγούμενα θα παρατηρήσετε τον ρυθμό των αλλαγών στη διάρκεια του χρόνου.

2 σχόλια: