Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Βασικός προβληματισμός: τι ελαττώνει τον πληθυσμό των μελισσιών;

Από την περυσινή εμπειρία, αλλά και από την φετινή, διαπιστώνω συχνή απώλεια γόνου και μείωση πληθυσμού. Γόνος ασφράγιστος που καταγράφηκε σε μια επιθεώρηση θα έπρεπε να εμφανίζεται ως σφραγισμένος σε μια επόμενη. Αλλά κάποιες φορές εμφανίζεται λιγότερος απ΄ όσο είχε εξαρχής καταγραφεί. Ακόμη, ο πληθυσμός στα μελίσσια δεν αντιστοιχεί στον γόνο της προηγούμενης περιόδου. Αν δηλαδή σε μια κυψέλη έχουμε 7 πλαίσια γόνου (ολόκληρα γεμάτα δηλαδή 11-12 πλαίσια που φέρουν γόνο), σημαίνει ότι στην κυψέλη αυτή τις επόμενες 21 ημέρες, που ο γόνος αυτός θα έχει εκκολαφθεί, πρέπει να υπάρχουν 7 Χ 6000 = 42.000 νέες μέλισσες. Δηλαδή ο πληθυσμός της κυψέλης πρέπει να καλύπτει 20 πλαίσια τουλάχιστον σφικτά σφικτά.
Προϋπόθεση είναι κάθε πλαίσιο να έχει 6000 κελιά και κάθε πλαίσιο να καλύπτεται πλήρως από 2000 μέλισσες. Ακόμη πρέπει να ζουν οι μέλισσες τουλάχιστον 21 ημέρες!
Τα παραπάνω τα θεωρώ δεδομένα. Τι συμβαίνει λοιπόν και ο πληθυσμός σε όλες τις κυψέλες είναι κατά πολύ λιγότερος;
Δύο μελίσσια, το 1 και το 6, χάθηκαν στο τέλος του χειμώνα, παρόλο ότι είχαν αρκετό πληθυσμό και μέλι σε καλή διάταξη μέσα στην κυψέλη (μπορείτε να δείτε τα σχετικά σχεδιαγράμματα). Δεν υπήρξαν εμφανή σημάδια αρρώστιας. Πριν ξεχειμωνιάσουν είχαν δεχθεί όλα εξίσου θεραπευτικές αγωγές με θυμόλη. Τι έφταιξε και χάθηκαν;

2 σχόλια:

  1. Συνάδελφε ερασιτέχνη, καλημέρα σου.
    Σε ανακάλυψα σήμερα μέσω ενός σχολίου σου για την έκθεση του γόνου στην ηλιακή ακτινοβολία με συνέπεια την απώλεια του γόνου.
    Είναι κάτι που παρατήρησα και εγώ προσπαθώντας να εφαρμόσω την μέθοδο από το βιβλίο Better Queens by Jay Smith.
    Εάν δεν διάβαζα το σχόλιο σου θα έμενα με την εντύπωση ότι δεν βλέπω καλά.
    Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και προσπαθώ να μαζέψω στοιχεία για μια μελλοντική ανάρτηση.
    Αναρωτιέμαι εάν η απάντηση στο ερώτημα σου,(το οποίο είναι και δικό μου), σχετικά με την ελάττωση πληθυσμού, βρίσκετε στις συχνές επιθεωρήσεις.
    Οι αναρτήσεις σου είναι πολύ ενδιαφέρουσες,
    κινούνται έξω από τις καθιερωμένες τροχιές.
    Καλός όρισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά θα με ενδιέφεραν τα στοιχεία που θα μαζέψεις. Περιμένω την μελλοντική σου ανάρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή