Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Επιθεώρηση Φεβρουαρίου 2011

Καλησπέρα στη μελισσοκομική συντροφιά μας. Τα μελισσοκομικά μου νέα περιγράφονται στην παρακάτω εικόνα. "Ένα παράθυρο στο εσωτερικό της κυψέλης" άνοιξε ξανά. Η νέα εικόνα των μελισσιών έχει ως εξής:


Ανοιξιάτικες ημέρες και στη Βόρεια Ελλάδα! Μετά από έναν ήπιο σχετικά χειμώνα, τα μελίσσια ξαναπετάνε.
Οι θερμοκρασίες και οι καιρικές συνθήκες στο μελισσοκομείο, από την 1/12/2010 έως σήμερα φαίνονται στο παρακάτω διάγραμμα:


Καλό είναι να συνοδεύεται η εικόνα των μελισσιών από το σχετικό κλιματικό διάγραμμα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στον αναγνώστη να συνδέει την ανάπτυξη με τις αντίστοιχες καιρικές συνθήκες. Υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που τα μελίσσια έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο. Συγκρίσεις όμως μπορούν να γίνουν μόνο σε αντίστοιχες κλιματικές συνθήκες.
Τα μελίσσια για ένα σχεδόν μήνα, από την τελευταία επιθεώρηση,  ήταν σχεδόν κλεισμένα μέσα. Ωστόσο, πετούσαν που και που, ακόμη και με θερμοκρασίες 5 βαθμούς αν είχε ήλιο . Έφερναν δειλά δειλά λίγη γύρη.  Αυτές τις μέρες όμως πετάν πολύ και φέρνουν γύρη μπεζ και κροκί. Φέρνουν πολύ μέλι. Στάζουν οι κηρήθρες. Αυτό δεν το έχω συναντήσει ξανά τέτοια εποχή! Ο γόνος αναπτύχθηκε κυρίως αυτές τις μέρες. Υπάρχουν πολλά κρινάκια κροκί χρώματος (κρόκος νομίζω λέγεται). Δεν ξέρω από τι φέρνουν τόσο μέλι. Κάποιες αμυγδαλιές έχουν ανθίσει. Παρόλο ότι είναι αρκετά αδυνατισμένα σε πληθυσμό έχουν ανανεώσει τις προμήθειές τους σε μέλι. Το Νο 15 υστερεί λιγάκι. Ανανέωσα την γυρίνη όπου χρειάζεται και καθάρισα κάποιες βάσεις. Ανησυχώ μη πέσει απότομα η θερμοκρασία πάλι και δεν προλάβουν να συμπυκνώσουν το νέκταρ που μάζεψαν. Υπάρχει κίνδυνος να ξινίσει και να προκαλέσει δυσεντερία.
Τις παραπάνω εικόνες μπορείτε να τις κατεβάσετε σε PDF για αναλυτικότερη μελέτη. Επιθεώρηση PDF και Κλιματικές συνθήκες PDF. Υπόμνημα για τους συμβολισμούς μπορείτε να βρείτε στην κορυφή του ιστολογίου.

1 σχόλιο:

  1. Ωραιος Γρηγορη, πιστευω να εχουμε μια καλη ανοιξη και χρονια, μιας και εχουμε ολοι αναγκη αφου περυσι δεν ηταν και καλη η χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή