Παρασκευή 6 Μαΐου 2011

Τα νέα από την κυψέλη 13. Δεν σταματά η τάση για σμηνουργία.

Πριν τον νέο χωρισμό (3/5/2011)

Η κατάσταση στην 13 έχει ως εξής: Μετά τον χωρισμό των δύο παραφυάδων (20,21) που περιέγραψα σε προηγούμενη ανάρτηση, οι περισσότερες συλλέκτριες ξαναγύρισαν στην μητρική κυψέλη (αφού δεν την είχα μετατοπίσει πολύ). Έτσι, συνεχίστηκε η τάση για σμηνουργία και βρήκα πολλά βασιλοκύτταρα, άλλα κλειστά και άλλα ανοιχτά ακόμη. Έτσι, για να μην σμηνουργήσει αναγκάστηκα να την χωρίσω σε δύο ακόμη παραφυάδες 3 πλαισίων η κάθε μία (22,23) και τις τοποθέτησα σε ένα τριπλοκυψελίδιο στην θέση της 13 για να πάρουν και όλες τις συλλέκτριες. Την μάνα της 13 την άφησα με δύο πλαίσια γόνου και ένα πλαίσιο με μέλι, και την μετατόπισα πιο πέρα για να χάσει όλες τις συλλέκτριες. Έτσι, ελπίζω να σταματήσει να κάνει βασιλοκύτταρα.
Τι συνέβη όμως στις δύο πρώτες παραφυάδες που περίμενα να αρχίσει ωοτοκία?
Στην μεν 20, που είχα δει την βασίλισσα στις 28/4, τώρα δεν υπήρχε βασίλισσα, και ευτυχώς πολλά από τα βασιλοκύτταρα που είχε αρχίσει να καταστρέφει, συνέχισαν να αναπτύσσονται και τώρα περιμένω νέα εκκόλαψη κατά τις 14 του μήνα. Στην δε 21, η βασίλισσα ήταν μαύρη γυαλιστερή χωρίς φτερά. Δραστήρια όμως, είχε ήδη καταστρέψει όλα τα βασιλοκύτταρα. Έτσι, αφού δεν είχε καμιά ελπίδα να γονιμοποιηθεί, την σκότωσα στις 3/5 και στις 4/5 έβαλα ένα ζευγάρι βασιλοκύτταρα από την 13. Περιμένω τώρα και σ΄ αυτήν εκκόλαψη γύρω στις 15/5.


Μετά τον νέο χωρισμό (5/5/2011)
Υπόμνημα για τους συμβολισμούς θα βρείτε στην κορυφή της σελίδας.

7 σχόλια:

  1. τρεχάματα δηλαδη αλλα καλά....ερώτηση. τις παραφυάδες τριων πλαισίων θα τις κάνεις αργότερα μελισσια ή θα τις ξαναενώσεις μεταξύ τους με την πιο καλή βασίλισσα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από όσο ξέρω, αν πάρει ένα μελίσσι το μήνυμα για σμηνουργία, δεν σταματάει, όσες παραφυάδες κι αν κάνουμε από αυτό και για να αποφύγουμε, όσο γίνεται, κάτι τέτοιο, φροντίζουμε μόλις γίνει οχτάρι καλό που το πατάνε όλο, να του βάλουμε όροφο και άχτιστα πλαίσια ή χτισμένα κι έτσι το προλαβαίνουμε. Αν δεν το προλάβουμε είμαστε υποχρεωμένοι να το ψάχνουμε κάθε φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για σου γείτονα ,τωρα καφε να δουμε ποτε θα πιουμε??? διαβασε λιγο την αναρτηση μου,εγω ετσι κανω 3 χρονια,περυσι 8% ειχα σμηνουργια,φετος μεχρι στιγμης 1 εκανε κελια το προλαβα 1-2 ημερες πριν και ελα να το δεις.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βαγγέλη Ζ. για να καταλάβεις τις αναρτήσεις μου ίσως πρέπει να τις παρακολουθήσεις από την αρχή της χρονιάς και να συμβουλευτείς και το υπόμνημα στην κορυφή του blog.

    Μαρία, έχεις δίκαιο, ωστόσο νομίζω ότι υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που αποσοβούν την τάση για σμηνουργία, όπως αυτή του σνέλγκροβ, ή η μέθοδος περιορισμού της σμηνουργίας με δύο βασίλισσες που αναφέρει και ο Ευάγγελος Νάξιος και άλλες. Προσπαθώ να πειραματιστώ με διάφορες από αυτές όπως βλέπεις και στους χειρισμούς που κάνω.

    Κώστα, τα κυψελίδια θα τα αναπτύξω (αν και είναι αρκετά όψιμα λόγω του καιρού) μέχρι να γίνουν 8-10 πλαίσια και μετά θα τα ενώσω πάνω στην μελιτοφορία του Ιουλίου για παραγωγή. Ίσως κρατήσω κάποια για να αυξήσω τα μελίσσια μου.

    Βαγγέλη (νάξιε) έχω υπόψη μου την ανάρτησή σου και την μέθοδο αυτή (με τις δύο βασίλισσες) την ακολουθώ όπως βλέπεις σε άλλες κυψέλες. Πώς εννοείς ότι το πρόλαβες το μελίσσι? Απλά έκοψες τα κελιά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημερα Γρηγορη,το μελισσι το εβαλα σε μπαουλο,ή σε κυψελη 3 πατωματων.
    Τα κελια 2+1 πλαισιο σε ενα χωρο εχοντας σιτα να μην χασει τις φερομονες,αλλα να ειναι ορφανο,αρα τα κελια θα βγαλουν βασιλισσα,αφησα 2 τα μεγαλυτερα(ο καιρος δεν με αφησε να ξεκινησω βασιλικο πολτο και βασιλισσες)εκτιμω αυτη την εβδομαδα,τελος...

    Στο χωρο στην αλλη ακρη η βασιλισσα με βασιλικο διαφραγμα και ο πληθυσμος της στην μεση,demaree ,την αλλη εβδομαδα ξανα ελεγχο.

    Ετσι εχουμε βραχυκυκλωμα στο μελισσι,η βασιλισσα γενναει κανονικα,κοψαμε παραφυαδα ,να μην πανε χαμενα και τα κελια,δεν κοψαμε την δυναμη του μελισσιου,θα εχουμε γεννα δυο βασιλισσων και οποιο τμημα της τριοροφης κυψελης εχει πολυ πληθυσμο,που θα εχει,το αποδυναμωνουμε ενισχυοντας την παραφυαδα.Δεδομένο οτι εχουμε μια φερομονη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή