Κυριακή, 6 Μαΐου 2012

Έντονη τάση για σμηνουργία!

Η τάση για σμηνουργία ήταν έντονη. Πολλά μελίσσια ξεκίνησαν βασιλοκύτταρα. Σε κάποια που τα χάλασα δίνοντας πάτωμα, χαλάρωσαν, σε άλλα όμως η τάση ήταν πολύ έντονη. Ειδικά σ΄ αυτά που είχαν διετή βασίλισσα, τα βασιλοκύτταρα ξεκίνησαν νωρίτερα, αλλά οι βασίλισσές τους ήταν λιγότερο βιαστικές. Από τις νεότερες, δύο μελίσσια σμηνούργησαν παρά την παρακολούθηση που τα είχα, μόλις σφραγίστηκαν τα βασιλοκύτταρα. Το ένα μπροστά μου και το μάζεψα, το άλλο το έχασα.
Έτσι, σε κάποιες χαλώ τα βασιλοκύτταρα και άλλες τις χώρισα σε παραφυάδες με σκοπό την καταστολή της σμηνουργίας και την ανανέωση των βασιλισσών με συνένωση, αργότερα, των παραφυάδων με την μητρική κυψέλη.  Προχτές άρχισε να γεννά η πρώτη βασίλισσα του έτους, απόγονος της 16. Τώρα έχει πολύ γύρη και τα πλαίσια γεμίζουν ανάμεσα στον γόνο.
Σμηνούργησε και η Πελίας, όπως ήταν αναμενόμενο, γιατί σε τέτοιου είδους πλαίσια δεν μπορούσα να κάνω χωρισμό. Δεν διαθέτω άλλη παρόμοια κυψέλη. Το σμήνος εγκαταστάθηκε σε μια καμινάδα που δεν είχα πρόσβαση.

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα μελίσσια τώρα, είναι η εξής:

Στο πάνω μελισσοκομείο:Στο κάτω μελισσοκομείο:


Για όποιον βλέπει πρώτη φορά αυτά τα σχέδια: Στην κορυφή της σελίδας μπορείτε να βρείτε υπόμνημα που επεξηγεί τα χρώματα και τους συμβολισμούς. Κάνοντας κλικ στις εικόνες μπορείτε να τις μεγενθύνετε και ξανακάνοντας κλικ μεγαλώνει αρκετά για να διαβάσετε τις σημειώσεις κάτω από κάθε κυψέλη. Αν συγκρίνετε τα σχέδια με τα αντίστοιχα προηγούμενα θα παρατηρήσετε τον ρυθμό των αλλαγών στη διάρκεια του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου